Petrom a stabilit un record mondial la foraje

Autor: Andrei Chirileasa 04.07.2013

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a stabilit un record mondial în domeniul forajului cu coloana de tubaj, în ceea ce priveşte diametrul coloanei de foraj şi adâncimea sondei, potrivit unui anunţ al companiei.

"Sonda Totea 4545 a fost forată cu coloană de 20 de inci (50,8 centimetri) la o adâncime de 505 metri în cadrul zăcământului Totea Deep iar recordul mondial a fost atestat de Odfjell Well Services, o companie privată de foraj, servicii de sondă şi inginerie cu 40 de ani de experienţă internaţională", au precizat reprezentanţii Petrom.

Acesta reprezintă prima fază din forajul sondei 4545, adâncimea totală estimată fiind de circa 3.500 de metri.

"În condiţiile în care 2/3 din producţia noastră provine din zăcăminte care produc de circa 50 de ani, este nevoie de tehnologii de ultimă ora şi expertiză adecvată pentru a continua să furnizăm ţiţei şi gaze în România. În ultimii 8 ani, investiţiile noastre pentru activităţi de explorare şi producţie s-au ridicat la circa 5,5 miliarde euro", a punctat Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom.

Forajul cu coloană de tubaj reprezintă îmbinarea într-o singură operaţiune a operaţiunilor de foraj cu cele de tubare pentru o secţiune de sondă. Această tehnică are o serie de avantaje printre care reducerea costurilor operaţionale, reducerea timpului de foraj şi reducerea numarului de incidente cauzate de ţevi blocate.

Zăcământul Totea Deep a fost identificat în 2011, în urma unui program de explorare seismică 3D. Acesta este situat în sud-vestul României, în regiunea Olteniei, şi poate reprezenta cea mai importantă descoperire de gaze onshore din România din ultimii ani.

În cadrul zăcământului Totea Deep au fost săpate până în prezent 4 sonde iar producţia acestui zăcământ este de 4.600 bep/zi, ceea ce reprezintă circa 5% din producţia de gaze a OMV Petrom în România.

Petrom este cea mai mare companie din România, cu afaceri de 19,5 mld. lei (4,37 mld. euro) şi un profit net de 3,85 mld. lei (864 mil. euro) în 2012. Compania este controlată în proporţie de 51% de grupul austriac OMV. Statul deţine 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea are 19%. Petrom are o capitalizare de 5,3 mld. euro.