Ce implicaţii politice are pe plan extern şi intern creşterea sau descreşterea populaţiei

Autor: Iulian Anghel 04.07.2013

Numărul de locuitori are implicaţii politice relevante atât pe plan extern, cât şi intern pentru că, în funcţie de populaţie, România are nu doar o anumită reprezentare la nivelul UE, ci şi un anumit număr de parlamentari în parlamentul naţional, consilieri locali sau angajaţi în administraţia locală.

Pe plan extern, este vorba despre acele instituţii în care reprezentarea este proporţională – Parlamentul Euro­pean, voturile în Consiliul Uniunii Euro­pene (miniştrii ţărilor membre reuniţi pe fiecare domeniu), poziţiile în instituţii europene unde există o „cotă“ alocată fiecărei ţări.

 

Implicaţii pe plan extern:

 

Implicaţii interne:

Să ne amintim doar de scandalul politic de anul trecut cu referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu care ar fi fost demis, dacă la urne veneau 50% plus unul (peste 9 mil. persoane) din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale (18,3 mil.). Dacă s-ar fi mers pe varianta USL de revizuire a listelor pe considerentul că suntem doar 19 mil. locuitori (potrivit datelor provizorii ale recensământului furnizate de INS anul trecut), altul ar fi fost numărul de cetăţeni care să fi făcut masa critică de 50%, drept urmare putea fi posibil ca altcineva să fie acum la Cotroceni.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.07.2013