Băsescu: să primeşti suta de lei sau de euro în mână ca să îl laşi să copieze la Bac, asta nu îmi imaginasem

Autor: Marius Fratila 05.07.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că salarizarea cadrelor didactice nu justifică fraudarea Bacalaureatului, adăugând că se ştia de fenomenul meditaţiilor, de strângerea unui fond de "Pepsi şi cafea" pentru supraveghetorii examenului, însă el nu şi-ar fi imaginat "datul de bani la profesori".



"Poate şi salarizarea, deşi nu justifică luarea de bani. Să bei cafeaua stând până noaptea târziu din fondul clasei e un lucru, dar să iei suta de euro în mâna e altă treabă", a afirmat Băsescu, la Digi 24.

El a apreciat că şi politizarea numirilor directorilor de şcoli ar putea fi o cauză a fenomenului.

"Astăzi a mai apărut o mamă care îi cerea dirigintei banii înapoi, că nu a trecut copilul clasa. Se pare că sunt astfel de cazuri. E greu de apreciat cât este de răspândit fenomenul. Ce ştiam toţi despre şcoală: meditaţii. Ştiam şi faptul, pentru că nu e inventat acum, faptul că se strânge un fond al clasei din care se cumpără Pepsi, cafea pentru comisie. Ştiam şi asta. Asta cu banii daţi la profesoară şi nu pentru Pepsi şi cafea nu o mai ştiam şi nu o credeam, sincer să fiu (...) Poate să bei cafeaua din fondul clasei în timp ce stai de dimineaţa până noaptea târziu şi corectezi este un lucru, dar să primeşti suta de lei sau de euro în mână ca să îl laşi să copieze la Bac, asta nu îmi imaginasem. Datul de bani la profesori nu am crezut-o", a afirmat Băsescu.

Întrebat cum se vede scandalul legat de corupţia de la bacalaureat, Băsescu a răspuns: "Rău. Parcă a fost la nivel prea înalt. Îmi aduc aminte când eram elev în liceu, cu secretara mai rezolvam o treabă, o adeverinţă de boală, dar când ajungi la directorul şcolii...".