Fabrica Cris-Tim din Filipeştii de Pădure, încălzită cu biogaz

Autor: Radu Bostan 09.07.2013

Compania Genesis Biopartner, cu capital suedezo-român, a investit 5 mil. euro într-o centrală de cogenerare cu puterea de 1 MW, situată în Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, care va furniza energie electrică în reţea şi abur tehnologic pentru fabrica de mezeluri Cris-Tim din aceeaşi localitate.

„Staţia funcţionează în prezent doar pe bază de masă verde, dar treptat va migra către folosirea altor surse, inclusiv deşeuri organice de la fabrica Cris-Tim“, a declarat Michael Dietrich, fondatorul companiei Genesis Biopartner. Iniţial, combustibilul folosit pentru producerea biogazului va fi porumbul colectat de la agricultorii din zona comunei, iar ulterior va utiliza deşeuri organice furnizate de fabrica Cris-Tim sau colectate din judeţ.

„Trebuie să obţinem o autorizaţie de preluare a deşeurilor şi o să avem de instalat o unitate de igienizare, care probabil în două-trei luni va fi funcţională şi ea“, a mai spus Dietrich.

Centrala va produce anual 8.500 MWh de energie electrică ce va fi vândută pe piaţa liberă şi circa 7.000 MWh de energie termică, livraţi în totalitate fabricii de mezeluri. „Aburul tehnologic va fi mai ieftin cu 25%. Circa 30-40% din consumul de abur va fi furnizat de Genesis“, a precizat Radu Timiş, preşedintele grupului Cris-Tim. „Pe viitor, inclusiv apa caldă pe care o folosim va fi produsă de această centrală“, a adăugat el. Pentru producţia de electricitate, Genesis Biopartner va primi trei certificate verzi pe megawatt prin schema de sprijin pentru energia regenerabilă.

La preţurile curente, valoarea certificatelor primite pentru un an complet de funcţionare s-ar ridica la circa un milion de euro.

„Pentru România este prima staţie pe biogaz, dar la nivel de Europa sunt aproximativ 10.000 de staţii funcţionale, cu o capacitate instalată de aproximativ 5.000 de MW, deci este ceva uzual“, a afirmat Michael Dietrich. Genesis Biopartner urmăreşte ca în următorii trei ani să realizeze încă 10 centrale de cogenerare pe biogaz.

„Suntem în discuţii cu încă trei parteneri şi suntem oricum în căutarea partenerilor care sunt consumatori de energie termică de orice fel, sau de parteneri care au deşeuri sau masă organică, sau parteneri optimali ca Cris-Tim care au şi una şi alta“, a arătat Dietrich. El a explicat că o astfel de centrală ar putea fi integrată şi în sistemul de termoficare al unei localităţi.

Acţionarii Genesis Biopartner sunt firma română Baupartner şi cea suedeză Vireo Energy. Investiţia a fost finanţată integral din sursele proprii ale companiei, 40% fiind suportat de partea română.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013