Misiunea istorică a cititorilor de cadavre/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea 12.07.2013

David Grossman

Căderea din timp

O poveste pe mai multe voci

Editura Polirom

Traducere din ebraică de Gheorghe Miletineanu. David Grossman este autorul bestsellerului Pina la capatul pamintului, roman distins in 2009 cu premiul Albatross, acordat de Fundatia Günter Grass din Germania, si in 2011 cu premiile Medicis Etranger si JQ Wingate. Cartea lui David Grossman, Caderea din timp, este un amplu si tulburator poem „pe mai multe voci”. „Povestea pe care o scriu e o alta casa a mea, desi uneori dureaza doi sau trei ani pina devine intr-adevar o casa. Cind am o poveste, cind stiu firea si limbajul fiecarui personaj, nu ma simt niciodata singur. Uneori mai scriu si cite o carte relaxanta, dar iau literatura in serios. Aici ai de-a face cu explozibili. Poti schimba viata unui cititor; poti schimba – ba chiar cred ca ar trebui sa schimbi – pâna si viata ta.” (David Grossman)

 

Daniel Ilea

Ale vieţii oase roase

Editura Tracus Arte

Daniel Ilea s-a născut în 1963 la Baia Sprie şi trăieşte, din 1991, în Franţa. „Sub formă de fraze, sentimente, întâmplări – scrie Radu Aldulescu în prezentarea cărţii – oasele vieţii sunt împrăştiate aleatoriu, la distanţe inegale, prin bătătura Europei... Dincolo de datele de spaţiu şi timp, naratorul îşi cultivă consecvent un ton resemnat-cumpănit, care pare să ascundă şi să protejeze o vulnerabilitate atroce. Lumea e mare, e o jungă ostilă, nemiloasă la o adică, şi totuşi cel care o cutreieră îşi freacă oasele de zimţii ei ascuţiţi, o trăieşte şi o povesteşte.”

 

Antonio Garrido

Cititorul de cadavre

Editura RAO

Traducere din limba spaniolă şi note de Adriana Steriopol. Roman câştigător al premiului „Novela historica Ciudad de Zaragoza”. „În China antică «cititorii de cadavre» erau o elită de medici legişti aflaţi în serviciul împăratului care aveau sarcina de a rezolva, chiar şi riscându-şi viaţa, orice crimă, pentru ca niciun criminal să nu rămână nepedepsit. Aceasta este povestea lui Cí Song, un tânăr de origine umilă care datorită pasiunii şi ambiţiei sale a reuşit să ajungă în această poziţie invidiată.  Cí Song este considerat azi primul medic legist din istoria medicinii, recunoscut pentru metodele sale inovatoare de cercetare, dar şi pentru rezolvarea unor cazuri spectaculoase de crimă de la Curtea Imperială. Un captivant thriller istoric, foarte bine documentat, în care ambiţia şi ura merg mână-n mână cu iubirea şi moartea în exotica şi fastuoasa Chină medievală.”

 

Matilde Serao

Floarea pasiunii

Editura Allfa

Traducere din limba italiană de Camelia Zara. Cartea apare în colecţia Iubiri de altădată. „Un scriitor se îndrăgosteşte de eroinele sale, un pictor e orbit de iubire, o tânără logodnică are aşteptări de la căsătorie, o soţie onorabilă trebuie să facă sacrificii, două femei din lumea bună îşi dispută acelaşi bărbat. Matilde Serao este una dintre cele mai prolifice şi mai cunoscute scriitoare italiene ale sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Romanele şi povestirile ei sunt o frescă a societăţii italiene, în special a celei din sudul Italiei şi din Napoli, atingând, cu subtilitate şi spirit analitic, teme dintre cele mai diverse, precum condiţia femeii într-o societate patriarhală, sărăcia, corupţia şi convenţiile sociale.

 

James Dashner

Încercările Focului

Editura Litera

Traducere din engleză de Bianca Paulevici. Încă un roman pentru adolescenţi, continuarea romanului „Captiv în labirint”, apărut la aceeaşi editură. „Thomas, spune editura, isi continua aventurile cu o noua incercare potential letala si cel putin la fel de terifianta ca prima: Incercarea Focului. Poienarii, din ce in ce mai putin numerosi, trebuie sa strabata un desert torid, panditi de amenintarea unor furtuni cataclismice si, mai ales, a unor fiinte omenesti devastate de o boala misterioasa, Arsita, care ii transforma treptat intr-un soi de monstri insensibili, salbaticiti, ce-si spun Smintitii.

 

Silvia Constantinescu

Călătorie în Ţara Soarelui Răsare

Silvia & Octavian Forlag HB

„Călătoria în Japonia, pe care mi-o dorisem enorm, n-a fost o decepţie! Mi-a plăcut lumea, mi-a plăcut acea bună cuviinţă pe care încă şi-o arătau oamenii între ei, chiar şi acea distanţă pe care o păstrează. Mi-a plăcut curăţenia, pioşenia pe care o arată pentru locurile sfinte. Ceva din structura mea psihică corespunde cu cea japoneză cred. Poate într-o altă viaţă am fost japoneză?” Din păcate, volumul, bogat ilustrat şi tipărit pe o hârtie de excepţie, interesant prin expereinţa personală, n-are deloc valoare literară.