O voce care a scris istorie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 11.07.2013

Brânduşa Zaiţa Silvestru, una dintre vedetele incontestabile ale Teatrului de Animaţie Ţăndărică, a scris istorie în teatrul de păpuşi şi marionete românesc, reprezentând pentru multe generaţii de actori o culme a măiestriei, deseori fiind numită Magica păpuşăreasă, Regina sau Prinţesa păpuşilor.
Născută pe 8 iulie, în urmă cu 80 de ani, „se joacă” cu păpuşile de la 15 ani, fiind membră a trupei de la Ţăndărică din 1950 până în anul 1997. Brânduşa Zaiţa Silvestru a absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia Actorie. Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la Ţăndărică, Brânduşa Silvestru a devenit, după 1990, şi unul dintre cei mai recunoscuţi dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra „Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete”. A descoperit şi format talente, fiind extrem de inventivă şi de o rigurozitate profesională proverbială. A dat naştere unor personaje memorabile, de la „Elefănţelul curios” la „Cenuşăreasa”, de la „Puiul” la „Coţofana hoaţă”, de la „Sânziana” la una dintre „Nevestele lui Don Cristobal”. A realizat zeci de turnee în ţară şi străinătate, a participat la importante competiţii interne şi internaţionale, a luat premii, a primit distincţii, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conştiinţa multor generaţii de copii. A jucat şi în filme pentru copii, precum „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor”, „Cucoana Chiriţa” sau „Bună seara, Irina!”.

Posesoarea unei voci cristaline, dar şi a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate şi fantezie, Brânduşa Zaiţa Silvestru este o mare Doamnă a teatrului de animaţie, căruia i s-a dedicat trup şi suflet.
A fost soţia scriitorului Valentin Silvestru, alături de care a petrecut ani minunaţi până în 1996, când omul de litere şi de teatru, cel care a înfiinţat Festivalul de umor "Constantin Tănase" de la Vaslui, a trecut în lumea de dincolo.