Lipsa locului de muncă, principala îngrijorare a europenilor

Autor: Laura Andreea Dascălu 10.07.2013

Europenii sunt îngrijoraţi de şomaj mai multe decât de orice altă problemă economică sau socială, precum creşterea preţurilor, a chiriilor sau a infracţionalităţii, reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat în 12 ţări din Europa, scrie Global Post.

Frica de şomaj a crescut în şapte ţări de pe acest continent lovit de criză şi este principala preocupare pentru 72% dintre respondenţii spanioli, 69% dintre cei francezi şi 32% dintre cei germani. Nemţii sunt cei mai predispuşi la îngrijorare în general, în timp ce irlandezii şi suedezii sunt cei mai nepăsători, arată studiul realizat de organizaţia non-profit GfK, care reali­zează cercetări de piaţă.

Participanţii la sondaj sunt rugaţi în fiecare an să răspundă liber la întrebarea „Care este, în opinia dum­neavoastră, cea mai apăsătoare problemă care trebuie rezolvată“ în ţara lor.

Din sondaj reiese că cele mai importante zece pro­bleme în Europa sunt, după şomaj, inflaţia, lipsa de stabilitate economică, sistemul de sănătate, chiriile şi locuinţele, guvernământul, pensiile, educaţia, corupţia şi infracţio­nalitatea.

Şomajul reprezintă principala îngrijorare pentru 37% dintre participanţii din toate statele în care s-a realizat studiul. De asemenea, lipsa unui loc de muncă este teama principală în toate ţările cu excepţia Olandei, unde cel mai mare motiv de îngrijorare este stabilitatea economică, şi Rusiei – aici populaţia se teme mai ales de creşterea preţurilor.