Un manager de pe Wall Street vrea să strângă 1 miliard de dolari în 10 zile fără să spună ce vrea să facă cu banii

Autor: Radu Racu 11.07.2013
William Ackman, unul dintre cei mai prolifici manageri de fonduri de pe Wall Street în ultimii ani, şi-a propus să strângă de la potenţiali investitori o sumă uriaşă într-un timp record, pentru a-i investi într-o companie pe care nu a vrut să o numească de teamă că va fi vânată de concurenţă, scrie Reuters.
 
Ackman vrea să strângă 1 miliard de dolari pentru un vehicul de investiţii într-un termen de zece zile, conform unei note trimise către investitori, văzută de Reuters. Documentul stipulează că banii nu vor putea fi recuperaţi mai devreme de septembrie 2016, însă dacă fondurile vor obţinute vor răsplăti mai mult decât suficient investitorii. Managerul menţionează în solicitarea scrisă că nu vrea să facă public numele companiei în care va investi banii de teamă că altcineva i-o va lua înainte.
 
În cariera sa de manager de fonduri începută în urmă cu 8 ani, Ackman a reuşit să surprindă Wall Street-ul cu randamente aduse investitorilor peste media pieţei. Dacă principalii indici bursieri de la New York au adus cumpăratorilor de acţiuni un câştig mediu de 6,3% anul acesta, cu un maxim de 12,6% pe indicele Standard&Poor's 500, Pershing Square Capital Management - fondul condus de Ackman -  a reuşit să înmulţească banii investitorilor cu 16%. 
 
În ciuda performanţelor financiare dovedite de managementul lui William Ackman, analiştii sunt împărţiţi în ceea ce priveşte posibilitatea de reuşită a iniţiativei. Catalogând oferta drept "o solicitare prea mare" şi comparând-o cu "un cec în alb" acordat lui Ackman, mai mulţi investitori din industrie vor respinge cel mai probabil propunerea, notează Reuters.
 
Pe de altă parte, investitorii care şi-au încredinţat deja banii pe mâna managerului de fonduri îl susţin şi cu noua iniţiativă. "Oamenii vor să simtă că fac parte din ceva special iar un astfel de proiect le va oferi exact acest lucru", a spus un investitor la Pershing Square. 
 
Printre stimulentele care ar favoriza solicitarea lui Ackman se numără şi comisioanele sale mici, cu 0,25% sub media industriei şi orientarea investitorilor spre alte plasamente decât tradiţionalele titluri de stat.