Steve Ballmer schimbă organigrama Microsoft ca să semene mai mult cu Apple

Autor: Ioana Nita 11.07.2013

Microsoft, cea mai mare com­pa­nie de software din lume, se va re­or­ganiza ca urmare a concentrării acti­vi­tăţii pe dispo­zitive pre­cum telefoa­nele mobile şi consolele pentru jocuri, dar şi pe servicii, aceasta fiind prima schimbare majoră făcută în ultimii cinci ani în com­panie de Steve Ballmer, CEO al gigantului IT, scrie agenţia Thomson Reuters.

Reorganizarea companiei va presupune înfiinţarea a opt divizii cu func­ţii diferite, iar Kurt DelBene, pre­şedintele Microsoft Office, se va pen­siona, conform unui comunicat publicat pe site-ul companiei.

Ballmer speră ca noua structură să ajute la lansarea mai rapidă a produselor pe piaţă şi la eficien­tizarea ac­ti­vităţii companiei. Microsoft în­cear­că să atragă persoane care să uti­lizeze produsele sale, precum pa­che­tul Office, pe mai multe dispo­zitive şi nu doar pe calculatoarele personale.

Compania americană este afec­ta­tă de scăderea livrărilor de calcula­toare pentru că numărul mai mic de echi­pamente duce şi la o diminuare a vânzărilor sale de software.

Ballmer a preluat condu­ce­rea companiei de la cofondatorul Bill Gates în anul 2000 şi a menţionat că vrea ca Microsoft să semene mai mult cu Apple. Producătorul iPhone şi iPad a întrecut în ultimii ani Microsoft la vânzări şi la capitalizarea bursieră.

Ultima schimbare în organizarea Microsoft a avut loc în 2008, când directorul general a împărţit divizia de platforme şi servicii în trei unităţi separate - Windows, servicii online şi servere şi instrumente.

Kevin Johnson, seful fostei divizii, a plecat din companie şi s-a alăturat echi­pei de la Juniper Networks, pro­ducător de echipamente de reţelistică. Johnson a fost învinuit pentru încercarea nereuşită a Microsoft de a cumpăra Yahoo.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013