Târgu Mureş: 18 persoane, între care 10 angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, au fost reţinute în cazul de evaziune fiscală

Autor: Mediafax 11.07.2013

Un număr de 18 persoane, între care zece angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, au fost reţinute în cazul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 6 mil. euro pentru o perioadă de şapte luni, urmând ca joi să fie duse în instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat ieri că în urma audierilor care au avut loc în ultimele două zile s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore în cazul a 18 persoane, zece dintre acestea fiind angajate la BCR Asigurări de Viaţă. Potrivit lui Lazăr, în cazul tuturor celor 18 persoane a fost formulată propunere de arestare preventivă.

De asemenea, procurorii au decis instituirea sechestrului pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate în acest caz de evaziune fiscală. 166 de percheziţii au avut loc, marţi, în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţe şi la sediile a 112 firme, precum şi la sediile unor filiale ale BCR Asigurări de Viaţă, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la 6 mil. euro.

Conform sursei citate, modul de operare consta în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare“ şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013