"Tinerii îşi vor găsi joburi din ce în ce mai greu în viitor. Generaţia de peste 50 de ani va deveni din ce în ce mai importantă pentru angajatori"

Autor: Adelina Mihai 14.07.2013

Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani vor deveni din ce în ce mai importante pentru angajatori într-un orizont de zece- douăzeci de ani şi le vor face tinerilor dificilă misiunea de a intra pe piaţa muncii, este de părere Robert Asselman, strategic account manager în cadrul grupului de recrutare şi muncă temporară Adecco, responsabil pe regiunea Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Tinerilor le va fi din ce în ce mai greu să intre pe piaţa muncii din cauza populaţiei de peste 50 de ani, care până acum era «evitată» de angajatori din cauza faptului că ar avea o productivitate mai scăzută. Situaţia s-a schimbat faţă de acum 30 de ani, iar cei care vor forma viitoarele generaţii de persoane vârstnice sunt tocmai cei care ştiu să folosească astăzi smartphone-uri“, a spus Asselman.

Reducerea ratei natalităţii a condus la un fenomen de îmbătrânire a populaţiei, iar cu această problemă se confruntă majoritatea statelor europene, ceea ce înseamnă că tinerii ar trebui să susţină din contribuţii plata pensiilor pentru fostele generaţii de angajaţi, care sunt însă mult mai numeroşi.

„În Olanda, de exemplu, nu sunt destul de mulţi oameni tineri care să intre pe piaţa muncii, de aceea cei bătrâni trebuie să muncească mai mult. Pe de altă parte, uneori vârsta de pensionare a fost redusă de-a lungul timpului tocmai pentru a le lăsa tinerilor oportunităţi de a se angaja, însă acest lucru se va schimba“, a mai spus Asselman. Se va ajunge în situaţia în care pensionarii vor accepta locuri de muncă part time, care să le ocupe timpul şi să le suplimenteze veniturile, dar care nu necesită calificări înalte, cum ar fi cele de vânzători la fast-food, de exemplu.

O diferenţă va fi făcută şi de caracteristicile generaţiilor: populaţia care reprezintă cea mai mare pondere în rândul angajaţilor şi care are vârsta cuprinsă între 30 – 45 de ani este mai stabilă la locul de muncă faţă de tineri, care obişnuiesc să schimbe mai multe joburi până când îşi găsesc locul de muncă ideal.

„Cei care au între 30 şi 45 de ani ştiu că trebuie să se adapteze, criza a adus creativitate şi inovaţie, iar vechile joburi vor dispărea, în timp ce noi joburi se vor crea. Oamenii nu vor avea încotro şi se vor adapta“, a adăugat Asselman.

Pe de altă parte, Asselman spune că deocamdată angajatorii nu sunt prea încântaţi de ideea de a angaja persoane în vârstă, însă îşi vor da seama că nu au încotro şi că oamenii va trebui să fie din ce în ce mai mult timp activi în câmpul muncii.

O altă schimbare pe piaţa muncii din anii următori, indiferent de categoria de vârstă a viitorilor angajaţi, este legată de tipurile de contracte pe care vor lucra: se va dezvolta tot mai mult munca temporară sau munca part time.

„În statele din vestul Europei, unde politicile de flexibilizare a pieţei muncii sunt mult mai dezvoltate, totul este foarte structurat, există deja contracte colective de muncă diferite atât pentru munca temporară, cât şi pentru munca part time. Guvernele au sprijinit aceste politici şi oamenii au acceptat ideea de a lucra mai puţine ore pe săptămână, având adesea mai multe joburi part time, sau pe bază de proiect“, a mai spus Asselman. În Olanda, spre exemplu, un sfert din angajaţi formează forţa de muncă temporară, ceea ce a ţinut şomajul din ţară sub media la nivel european, adaugă el.

În România, peste 50.000 de angajaţi lucrează în regim temporar, dintr-un efectiv total de 4,3 milioane de salariaţi.

Compania Adecco, cu afaceri de peste 41 mil. euro anul trecut în România, este liderul pieţei locale de recrutare şi muncă temporară. Principalii competitori ai companiei sunt Lugera&Makler, ManpowerGroup România, Trenkwalder şi APT.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013