Sistemul bancar bolnav este cea mai mare ameninţare pentru economia zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru 14.07.2013

Sănătatea slabă a sistemului bancar şi şomajul record din rândul tinerilor sunt cele mai mari pericole la adresa viitorului economiei zonei euro, reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de agenţia Thomson Reuters în rândul economiştilor.

Economiştii consideră, de asemenea, că prin faptul că a oferit o fereastră spre viitorul politicilor sale, Banca Centrală Europeană a făcut o schimbare semnificativă în privinţa abordării procesului de luare a deciziilor.

Într-un alt sondaj de opinie publicat luna trecută, analiştii sugerează că economia zonei euro a stagnat în perioada aprilie-iunie, ceea ce înseamnă că aceasta a ieşit din recesiunea care se întinde până la sfârşitul anului 2011. Însă puţini economişti anticipează altceva decât o revenire slab?.

Cei care au participat la primul sondaj spun că sunt câteva motive majore pentru care zona euro a rămas în urma celorlalte economii mari ale lumii, iar această situaţie persistă chiar dacă în prezent criza pare „îmblânzită”.

În primul rând economia este frânată de un sistem bancar bolnav care nu fluidizează creditul, cu dificultăţi mari mai ales ţări precum Spania şi Italia.

„Sistemul bacar este o problemă deoarece împiedică fluxul monetar spre economie, iar perspectiva economică pe termen lung este importantă pentru ca investitorii să redevină încrezători şi să treacă peste volatilitatea din prezent”, a spus Elwin de Groot, economist la Rabobank.

A doua problemă majoră este şomajul din rândul tinerilor, de aproape 24% în luna mai, afectând 3,5 milioane de persoane. Aceasta însemană că o parte semnificativă din tineri nu-şi aduc aportul pregătirii la economie sau rămân fără experienţă, ceea ce are efecte negative asupra creşterii economice viitoare. Grecia şi Spania sunt ţările cu cei mai mulţi şomeri tineri, iar situaţia tinde să se înrăutăţească, în condiţiile în care în Grecia rata generală a şomajului a crescut la 27%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013