UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă, trimite 960 de oameni în şomaj din lipsă de comenzi

Autor: Adrian Cojocar 14.07.2013

UCM Reşiţa, una dintre cele mai importante unităţi industriale din România, cu 2.000 de angajaţi, aflată în prezent în insolvenţă, a anunţat pe bursă că începând de astăzi, 15 iulie, va trimite în şomaj circa 960 de salariaţi dintr-un total de circa 1.900 din cauză că societatea nu-şi poate acoperi producţia cu comenzi. Reprezentanţii companiei nu au spus cât timp se vor afla muncitorii în şomaj.

Din februarie 2012 UCM Reşiţa este administrată judiciar de consorţiul format din Euro Insol, reprezentată de Remus Borza, şi firma VF Insolvenţă, iar principalul creditor este statul, care deţine peste jumătate din creanţele de 859 mil. lei (circa 200 mil. euro) pe care compania le datorează creditorilor săi.

Conducerea societăţii nu a putut fi contactată ieri pentru comentarii.

După ce în 2012 sub administarea celor doi specialişti în insolvenţă UCM Reşiţa a reuşit să revină pe profit după mai mulţi ani de pierderi semnificative, în primul trimestru rezultatele companiei s-au înrăutăţit din nou.

Astfel, veniturile din activitatea de bază ale UCM au scăzut cu 41%, la 16,4 mil. lei (3,7 mil. euro), iar compania a raportat pierderi de 10,4 mil. lei (2,3 mil. euro), ceva mai mici decât în primele trei luni ale anului trecut, când s-au cifrat la 12,2 mil. lei (2,8 mil. euro). Hidroelectrica este de departe cel mai important client al societăţii, în condiţiile în care din 580 de agregate hidraulice de care firma de stat are nevoie circa 410 sunt produse de UCM Reşiţa.

Remus Borza, administratorul companiei, spunea recent că un eventual faliment al UCM ar pune în dificultate şi funcţionarea Hidroelectrica pentru că nu ar mai avea cu cine să-şi retehnologizeze parcul de agregate hidraulice, majoritatea puse în funcţiune în anii 70 - 80. El a propus ca măsură de salvare a UCM ca statul să preia controlul societăţii având în vedere poziţia de creditor majoritar pe care o deţine la UCM prin intermediul ANAF, care deţine o creanţă de 501 mil. lei (115 mil. euro) şi AVAS (actualul AAAS) care are o creanţă de 11 mil. lei (2,5 mil. euro).

UCM a intrat în insolvenţă la finele anului 2011 pe fondul implicării acesteia într-un scandal de returnare ilegală de TVA care s-a soldat cu arestarea sirianului Said Baaklini şi în care a fost anchetat şi reţinut Adrian Chebuţiu, fostul preşedinte şi director general al UCM Reşiţa. Compania a fost controlată în ultimii 10 ani de omul de afaceri elveţian Beat Carpateaux prin intermediul firmei Inet AG.

În perioada scandalului de rambursare ilegală de TVA restanţele UCM au urcat de la 59 mil. lei (13,7 mil. euro) la finele anului 2009 la 1.376 mil. lei (316 mil. euro). Anterior intrării în insolvenţă, din 2009 şi până în 2011 UCM a adunat pierderi record, de 768,5 mil. lei (183 mil. euro), mai mari decât afacerile aferente acestei perioade, de 412 milioane de lei (98 milioane de euro).

UCM Reşiţa este un simbol al industrializării din România şi cea mai veche unitate industrială, înfiinţată în anul 1771. Dacă iniţial producea cuie şi potcoave, prin anii 1880 - 1890 s-a orientat şi către producţia de locomotive. La UCM Reşiţa s-au mai produs de-a lungul anilor şi poduri metalice, utilaje petroliere, carcase pentru vapoare, iar în ultima perioadă s-a orientat spre producţia de transformatoare şi motoare electrice, compresoare şi turbine hidraulice.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013