Jean-François Cirelli, şeful GDF SUEZ Europa: „Nu vindem activele din România“

Autor: Radu Bostan 14.07.2013
Grupul  francez, care este distribuitor de gaze în regiunea de sud a României, îi cere statului ca reducerea generoasei scheme pentru energia eoliană să fie aplicată proiectelor viitoare, nu celor care funcţionează, unde GDF a investit deja 160 de milioane de euro.
 
România este o ţară-cheie pentru GDF SUEZ, iar grupul francez nu ia în calcul vânzarea unor active de pe piaţa locală, deşi la nivel global derulează un plan de dezinvestiţii de 11 mld. euro pentru a-şi reduce datoriile, a declarat Jean-Fran­çois Cirelli, vice-chairman şi pre­şedinte al grupului.
 
WikiZF: Profilul companiei GDF SUEZ
 
Pe de altă parte, şeful businessului european al grupului care a pariat 160 mil. euro pe sectorul energiei eoliene din România le cere autorităţilor de la Bucureşti ca investiţiile curente să fie exceptate de la modificările aduse sche­mei de sprijin pentru energia rege­ne­ra­bilă. În ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, unde grupul îşi desfăşoară cea mai mare parte din activitate, Cirelli crede că Rusia va avea în continuare un cuvânt greu de spus în zonă, după eşe­cul proiectului Nabucco, care a lăsat Ro­mânia fără alternativă la gazul rusesc. „Am vândut mai multe afaceri, de exemplu participaţia la compania de gaze din Slovacia, SPP. Am vândut acţiuni şi în Brazilia, unde construim cel mai mare baraj din ţară. Se va vedea în câteva zile, când ne vom publica raportul semestrial, că suntem în grafic cu programul de vânzări de 11 mld. euro. Nu preconizăm vânzări de active în România“, a spus Cirelli.