Cum a răsturnat Kaufland topul celor mai mari retaileri din România

Autor: Cristina Roşca 15.07.2013
Retailerul german Kaufland, pre­zent pe piaţa locală cu o re­ţea de 85 de hipermarketuri cu preţuri mici, şi-a consolidat poziţia de lider al comerţului local, încheind anul trecut cu afaceri de 6,44 mld. lei (1,45 mld. euro), în creştere în moneda naţională cu 15% comparativ cu anul anterior.
 
WikiZF: Profilul companiei Kaufland
 
Germanii au reu­şit să îşi păstreze pen­tru al doilea an con­se­cu­tiv prima pozi­ţie în to­pul jucă­to­rilor din co­merţul mo­dern şi s-au înde­părtat de ur­mătorii cla­saţi, fran­cezii de la Carre­four (cu afaceri tota­le de 1,12 mld. euro) şi Metro Cash&Carry (1,018 mld. euro, po­trivit ra­portului oficial al com­pa­niei, ger­manii nu şi-au publicat situaţia la Ministerul de Finanţe).
 
Cum a răsturnat Kaufland topul celor mai mari retaileri
 
„Avantajul Kaufland a fost şi este faptul că au imagine de hipermarket, dar politică de preţ de discounter. Astfel, au asociat bran­dul cu preţuri mici. Mai mult, au avut des­chi­deri în zonele locuite, în centrele ora­şe­lor unde oamenii au putut ajunge şi pe jos“, spune Marcelo Mihai, senior consul­tant în cadrul companiei de consultanţă Geva&Company.
 
Reţeaua germană Kaufland a reuşit în perioada 2010-2011 să răstoarne topul celor mai mari retaileri din România şi să urce pe prima poziţie după ce în 2010 a devansat Carrefour şi în acest an a detronat Metro Cash&Carry, care a fost lider în fiecare an de după 1996, anul lansării comerţului modern în România. Anul trecut germanii doar şi-au consolidat fotoliul de lider.
 
Marcelo Mihai mai explică faptul că într-o perioadă în care mulţi retaileri mari au stat în stand by Kaufland s-a extins, fapt ce a contribuit la ma­jo­rarea cifrei de afa­ceri şi a bazei de cli­enţi. Astfel, grupul ger­man a ajuns la fina­lul anului trecut la 81 de magazine, cu zece mai multe decât la începutul lui 2012. Lanţul german de hipermarketuri cu politică de discount a continuat să pompeze bani în economia locală în fiecare din ultimii ani în pofida unei evo­luţii dezamăgitoare a consumului şi a unei economii care nu reuşeşte să iasă din zodia creşterilor de 1-2%. Astfel, doar anul tre­cut germanii au scos din buzunar peste 50 de milioane de euro pentru noi magazine.
 
Atunci când alege în ce oraşe merge, re­tai­lerul german analizează catchment area, respectiv zona descrisă cu un compas cu des­chidere de 10-15 kilometri. Reţeaua cau­tă zone cu minimum 60.000 de locuitori aflaţi la nu mai mult de 15-20 de minute de magazin.
 
Este de asemenea analizată atent suprafaţa de vânzare deja existentă în zonă deoarece cu cât aceasta este mai mare cu atât vânzările vor fi mai mici. De asemenea, cu cât concurenţa este mai mare cu atât trebuie să te poziţionezi mai central pentru ca accesul la magazin să fie cât mai facil.
 
Cititi mai mult pe ZF Corporate.