De la Barbizon la Carcaliu – o contribuţie românească esenţială la patrimoniul cultural universal/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu 19.07.2013

Dacă până acum Barbizonul, mică localitate situată la sud de Paris, era menţionat în toate tratatele de istoria artei, fiind locul preferat de întâlnire şi de lucru al artiştilor plastici pe la jumătatea veacului al XIX-lea, din luna iulie a anului de graţie 2013, prin strădania unui grup de iniţiativă format din tineri români, obscura (până acum) localitate Carcaliu, din judeţul Tulcea, se instalează, cu drept de cetate, în istoria artei.

Aici, la Carcaliu, s-au întâlnit artişti la care nici măcar vechiul Barbizon nu a îndrăznit să viseze: Picasso, Lucian Freud, Matisse, Monet, Gauguin, Meijer de Haan – cu toţii nişte giganţi. Iar această întâlnire a fost posibilă, cum spuneam, exclusiv datorită eforturilor unui grup de tineri români entuziaşti.

De la Rotterdam, unde zăceau atârnate în cuie pe simezele unei expoziţii, lucrări reprezentative ale artiştilor mai înainte amintiţi au străbătut mii şi mii de kilometri, spre a se întâlni, într-un târziu, apoteotic şi fierbinte final (la propriu) la Carcaliu. De fapt, la Carcaliu au avut loc trei întâlniri ale maeştrilor: prima în curtea unei case părăsite, a doua la cimitir şi a treia, cea de pe urmă, în soba odăii de baie a unei case. La cea de-a treia întâlnire au mai participat şi o pereche de papuci şi una de şoşoni sau galoşi (nu s-a putut stabili cu exactitate).

Istoria artei universale nu va mai putea face, de acum înainte, abstracţie de localitatea tulceană Carcaliu, iar numele celor care au pus la cale şi în operă incredibila întâlnire vor figura, la loc de cinste, pe lista scurtă a marilor promotori ai artei moderne, alături de personalităţi precum Guggenheim, de pildă.

Ceea ce s-a petrecut, recent, la Carcaliu (tot repet, cu fascinaţie, numele acestei localităţi, în semn de omagiu) nu s-a mai întâmplat niciodată. Tinerii noştri au făcut un lucru care a depăşit toate scenariile şi toate aşteptările. Un lucru unic şi, probabil, irepetabil, iar numele lor vor intra, pe merit şi cu întemeiată dreptate, nu doar în istoria artei dar şi în legendă.

Cu preţul propriei libertăţi au aşezat definitiv Carcaliu în conştiinţa tuturor iubitorilor de artă. A tuturor şi de pretutindeni şi pentru totdeauna.