Recomandarea McDonald’s către propriii angajaţi: luaţi-vă un al doilea job

Autor: Octavian Calei 20.07.2013

McDonald’s, gigantul multinaţional din industria fast food, recunoaşte că salariile angajaţilor săi sunt mici recomandând acestora un al doilea job, scrie Daily Mail.

Lanţul american de restaurante prezintă pe site-ul propriu de planificare financiară pentru angajaţii săi „Practical Money Skills for Life” (Sfaturi financiare practice pentru viaţă – n.r.), pe lângă o serie de prezumţii considerate naive şi ireale de către critici, recomandarea unui al doilea loc de muncă pentru angajaţii săi.

În bugetul alcătuit de McDonald’s, cheltuielile cu chiria pentru un angajat care lucrează 40 de ore pe săptămână sunt estimate la 600 de dolari. Însă chiria unui apartament din Manhattan este undeva la 3.000 de dolari pe lună şi chiar în cartierele mai mărginaşe ale New York-ului este imposibil să găseşti o chirie sub 1.400 de dolari.

Site-ul de planificare financiară presupune un buget format din două joburi, primul aducând venituri de 1.105 dolari pe lună, iar al doilea de 955 de dolari. Cifrele sugerează că un angajat ar trebui să muncească peste 60 de ore pe săptămână la tariful de salariu minim sau să câştige peste 12 dolari pe oră într-un program de opt ore.

Un angajat McDonald’s câştigă 7,72 de dolari net (5,86 euro) pe oră, relatează Daily Mail. Salariul minim în SUA a fost fixat în 2009 la 7,25 dolari pe oră.

În ultimele luni, angajaţi ai lanţurilor McDonald’s, Wendy’s, Taco Bell, KFC şi Burger King au protestat în SUA pentru a cere salarii mai mari.

Site-ul neagă faptul că McDonald's îl susţine, cu toate că pe pagina de internet “Practical Money Skills” apare marca gigantului fast food, un “M” arcuit.