Niţă şi Vosganian şi-au împărţit OPSPI

Autor: Carol Dan 18.07.2013

Companiile energetice administrate de OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) au fost transferate la Departamentul Energiei, unde vor fi coordonate de Gabriel Dumitraşcu, care renunţă însă astfel la şefia Oficului, iar restul firmelor din portofoliu vor fi coordonate de către fostul deputat liberal Gabriel Plăiaşu, care este noul şef al OPSPI.

Departamentul Energiei este condus de social-democratul Constantin Niţă, ca ministru-delegat, iar Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) rămâne la Ministerul Economiei, condus de liberalul Varujan Vosga­nian. „Reorganizarea Ministerului Economiei a fost efectuată în urmă cu două săptămâni. (...) Eu am fost numit în funcţia de preşedinte al OPSPI prin ordin de ministru în 12 iulie“, a declarat Plăiaşu. El îl înlocuieşte astfel la conducerea OPSPI pe Gabriel Dumitraşcu, acesta din urmă alegând să se ocupe doar de companiile energetice. Dumitraşcu a condus OPSPI începând cu luna decembrie a anului trecut, iar Gabriel Plăiaşu a fost până săptămâna trecută adjunctul acestuia.

Conducerea OPSPI i-a fost atribuită lui Plăiaşu prin numire, prin ordin al ministrului Vosganian. „Ministerul Economiei s-a împărţit în trei. OPSPI s-a împărţit în două, jumătate a rămas la mine, jumătate a trecut la Departamentul pentru Energie. Domnul Plăiaşu conduce OPSPI, care a rămas la Ministerul Economiei, iar domnul Dumitraşcu va conduce OPSPI care a trecut la Departamentul pentru Energie“, a declarat ministrul economiei Varujan Vosganian.

În calitate de deputat PNL, în vara anului 2011, Plăiaşu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), întrucât ar fi deţinut calitatea de asociat în două firme în timpul exercitării mandatului de parlamentar, iar o hotărâre judecătorească i-a interzis acestuia să mai fie ales în funcţii publice.

Plăiaşu a precizat însă că această hotărâre judecătorească îi interzice accesul doar la funcţii elective.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2013