Pariuri pentru creşterea PIB din primul semestru: premierul Ponta spune 2,4%, ING vede 1,8%

Autor: Claudia Medrega 23.07.2013

Institutul Naţional de Statistică anunţă la jumătatea lunii august creşterea economică din primul semestru, însă au apărut deja estimări care indică un avans al economiei cuprins între 1,8% şi 2,4%.

Premierul Victor Pon­ta a declarat recent pentru Bloomberg că economia a înregistrat în primul semestru o creş­tere de 2,4% faţă de aceeaşi peri­oa­dă a anului trecut.

Analiştii sunt sceptici şi susţin că o astfel de creştere „surprinzătoare“ poate fi explicată prin noi ajustări în sus ale datelor statistice precedente, în con­diţiile în care economia a evoluat în al doilea trimestru mai slab decât în primele trei luni ale anului.

ING Bank spune că estimează, ca majoritatea analiştilor, o creştere economică de 1,8% pentru primul semestru al anului.

Majoritatea indicatorilor disponibili arată că dinamica activităţii s-a înrăutăţit în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru din 2013, iar cifra de 2,4% ar indica o „accelerare neobiş­nu­ită“ a economiei la 1,5% în trimestrul al doilea din 2013 faţă de 0,6% în primul trimestru, explică Vlad Mus­calu, senior economist al ING Bank.

În primul trimestru economia a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut, avansul PIB fiind dublu faţă de aşteptările analiştilor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.07.2013