Top 500 companii europene în funcţie de capitalizarea bursieră – opt sunt poloneze, trei din Cehia şi două din Ungaria. Niciuna din România

Autor: Bogdan Cojocaru 23.07.2013

Eforturile guvernelor statelor vecine României de a păstra controlul în sectoarele economice strategice sunt evidente în topul celor mai mari companii din regiune, care este dominat copleşitor de companiile de stat. Din cele mai mari 500 de companii europene opt sunt poloneze, iar dintre acestea şase – printre care cel mai mare producător de energie din ţară, cea mai mare bancă, unul dintre principalii asigurători şi un colos minier – sunt controlate de guvern. Cea mai mare companie din regiune, producătorul ceh de electricitate CEZ, este controlat de stat. Ambele companii ungare prezente în top au guvernul în acţionariat.

Într-un clasament al celor mai mari 500 de companii europene în funcţie de valoarea de piaţă realizat de Financial Times Polonia este prezentă cu opt nume, Cehia cu trei şi Ungaria cu două.

La cea mai mare companie din regiune, CEZ, statul ceh deţine aproape 70% din capital. Grupul acoperă o mare parte din Europa de Est, fiind prezent, în afară de Cehia, în România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Grecia şi Turcia. În Vest, CEZ are operaţiuni în Germania şi Austria. Producţia vine din diverse tipuri de centrale – nucleare, pe cărbune, hidro, fotovoltaice, eoliene, pe gaze naturale şi pe biomasă.

PKO Bank, următoarea clasată, este cea mai mare bancă poloneză, cu operaţiuni axate pe retail banking, la care statul deţine 31,4% din capital. Banca desfăşoară şi activităţi de brokeraj printr-o casă de brokeraj. De asemenea, PKO finanţează investiţii şi ajută la dezvoltarea sectorului imobiliar. Ţările în care este prezentă sunt Polonia, Ucraina şi Suedia.

Locul trei este ocupat tot de o bancă poloneză, Pekao, dar aceasta este deţinută în proporţie de 59% de grupul financiar italian UniCredit.

Poziţia a patra revine tot Poloniei, cu PZU Group, lider pe piaţa de asigurări controlat în proporţie de 35% de guvern. PZU este, totodată, una dintre cele mai mari companii de asigurări din Europa Centrală şi de Est, unde se extinde deoarece posi­bilităţile de creştere pe piaţa poloneză sunt limitate.

Aventura pe bursă a PZU a început în mai 2010, când a fost listată la Varşovia prin cea mai mare ofertă publică iniţială din acel an din Europa Centrală şi de Est şi cea mai mare din Polonia. Cotarea acţiunilor a pus capăt unui conflict care dura de mai bine de zece ani între cei mai mari acţionari, Trezoreria de stat şi compania olandeză Eureko. Compania este prezentă în Polonia, Ucraina şi Lituania.
 

Polonia n-a lăsat din mână producţia de petrol, energie şi minereuri

O altă companie poloneză prezentă în clasament este PGNiG, monopol de stat în domeniul petrolului şi gazelor naturale. La aceasta guvernul de la Varşovia deţine 72,4% din acţiuni. Prin intermediul PGNiG Polonia a reuşit să obţină anul trecut reducerea cu 10% a preţului gazelor natu­rale importate de la grupul rus Gazprom. În urma negocierilor pentru noul contract de livrare a gazelor, PGNiG a acceptat să renunţe la o acţiune împotriva Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, în care acuza că preţul plătit de Polonia pentru gazele ruseşti este cel mai mare din Europa.

KGHM, tot o companie poloneză şi următoarea în top, este unul dintre cei mai mari producători de cupru şi argint din lume. Guvernul deţine aproape 32% din acţiuni. KGHM a fost anul trecut cea mai profitabilă companie de stat din Polonia. Produsele gru­pului sunt exportate, printre altele, în Germania, Marea Britanie, Franţa, China şi Cehia.

PGE Polska Grupa Energetyczna, cel mai mare producător de energie din Polonia şi la care statul deţine 62% din capital, încheie plutonul fruntaş polonez. Compania este implicată în producţia, distribuirea şi vânzarea electricităţii. PGE deţine două mine de lignit, patru centrale electrice şi zece unităţi de cogenerare, opt operatori ai sistemelor de distribuţie, opt companii de vânzări de retail şi un trader de wholesale.
 

Caracatiţa benzinăriilor MOL gândeşte prin guvernul de la Budapesta

Cel mai bun performer al Ungariei este MOL, companie de petrol şi gaze naturale la care statul deţine 24,6% din acţiuni. Acţiunile sunt listate pe bursele din Buda­pesta, Luxembourg şi Varşovia. Compania gestionează cinci rafinării, două unităţi petrochimice şi este prezentă în 11 ţări europene, printre care România, cu peste 1.600 de benzinării.

Următoarea prezenţă cehă este Ko­mercni Banka, o bancă cu aproximativ 1,5 milioane de clienţi şi peste 350 de sucursale controlată de grupul financiar francez Société Générale în proporţie de 60,4%.

Următorul concurent polonez este PKN Orlen, specializat în producerea, distri­buirea, vânzarea şi rafinarea produselor petrochimice. Statul deţine 27,5% din acţiuni. Compania avea în 2011 şapte rafinării în Polonia, Lituania şi Cehia şi aproximativ 2.700 de benzinării.

OTP Bank este ultima prezenţă ungară între cele mai mari 500 de companii europene.

În afară de Ungaria, banca este pre­zentă, printre altele, în Ucraina, Federaţia Rusă, România, Bulgaria, Croaţia, Muntenegru, Serbia şi Slovacia. Guvernul controlează 5,2% din această bancă, iar investitorii interni deţin 30% din acţiuni.

Telefonica O2, din Cehia, şi BRE Bank, din Polonia, sunt ultimele clasate dintre companiile vecinilor. Telefonica O2 este o subsidiară a grupului spaniol de teleco­municaţii omonim, iar la BRE Bank acţionarul majoritar (70%) este banca germană Commerzbank.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.07.2013