Brokerii spun că investitorii se uită în continuare după acţiuni de dividend

Autor: Stefan Musgociu 25.07.2013

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,9%, într-o piaţă cu volume reduse de tran­zacţionare, unde operaţiunile cu ac­ţiu­­nile Transelectrica (TEL), Fondul Pro­­­prietatea (FP) şi Erste (EBS) au asi­gu­rat peste 80% din lichiditatea de aproa­pe 15 mil. lei.

Acţiunile SIF Banat-Cri­şana şi SIF Muntenia, care în prece­den­tele şe­dinţe s-au depre­ciat pu­ternic, au rezistat la co­rec­­ţiile de ieri, primele avan­­sând cu 0,8%, în timp ce ce­lelalte au în­chis cu o scă­dere ne­sem­ni­fica­ti­vă, de 0,1%.

„Cred că evoluţia ac­ţiunilor SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia este deter­mi­nată în spe­cial de pro­fi­turile înre­gis­trate în prima ju­măta­te a anului (care au fost cele mai mici dintre câş­tigurile SIF-urilor - n.r.). In­vestitorii sunt în con­ti­nuare interesaţi de valoarea divi­den­delor şi acţionează în consecinţă în piaţă. Deocamdată nu se cunosc detalii pri­vind preluarea adminis­tră­rii SIF Mun­tenia de către SIF Banat-Crişana şi nu cred că scăderile pot fi puse pe seama acestei situaţii. Probabil că în ur­mă­toa­rele luni aceste SIF-uri se vor re­co­rela cu evoluţia celorlalte, dar acest lucru depin­de şi de rezultatele pe care le vor obţine“, a mai spus Necula.

La închiderea pieţei principale, indi­ce­le BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, se plasa cu 0,97% sub nivelul de mier­curi. Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, a scăzut cu 0,24%.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au scă­zut în patru din cele şase şedinţe deru­late de la acel moment şi până miercuri, înre­gistrând o corecţie de 7,57%. În acelaşi interval, titlurile SIF Muntenia au scăzut cu 6,57%. Comparativ, în ace­eaşi pe­rioa­dă, titlurile SIF Oltenia au scăzut nesem­ni­fi­cativ, cu 0,07%, acţiunile SIF Tran­silvania au coborât cu 1,46%, iar acţiunile SIF Moldova cu 2,54%.

La finalul şedinţei de joi, indicele extins BET-XT a fost cu 0,8% sub ni­ve­lul de miercuri, iar in­dicele ex­tins BET-BK a fost în scădere cu 0,54%.

Indicele BET-XT re­flectă evoluţia celor mai li­chide 25 de acţiuni ro­mâ­neşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Pro­prie­tatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de ac­ţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii aus­triece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total ac­ţiuni de doar 14,9 mil. lei (3,4 mil. eu­ro), va­loare cu 22% peste rulajul de mier­curi, de 12,2 mil. lei (2,7 mil. euro). Peste 80% din lichiditatea pieţei a fost asi­gu­ra­tă de tran­zacţii cu acţiuni Trans­elec­tri­ca (3,8 mil. lei), FP (4,6 mil. lei, din care un deal de 1,9 mil. lei) şi Erste (3,6 mil. lei). Aproape întregul ru­laj al titlurilor Trans­ele­ctrica a fost sus­ţi­nut de două tranzacţii re­ali­zate pentru aproximativ 3,7 mil. lei.

Titlurile Transelectrica au încheiat şe­dinţa în scădere cu 0,39%, la 12,8 lei, iar acţiunile Erste au crescut nesem­ni­fi­ca­tiv, cu 0,05%, la 94,75 lei. În acelaşi timp, acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,31%, la 0,646 lei.

La închiderea pieţei principale de la Bu­cureşti, bursele vest-euro­pe­ne erau în scădere cu până la 1,1%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013