Cât cheltuieşte un expat pentru a locui în Bucureşti? Topul celor mai scumpe oraşe din lume pentru expaţi

Autor: Corina Mirea 02.08.2013

Destinaţiile europene domină topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi, în contextul în care monedele locale s-au apreciat şi au generat scumpiri atât la chirii, alimente, transport, dar şi îmbrăcăminte. Patru dintre cele mai costisitoare zece oraşe din lume pentru angajaţii care au fost relocaţi sunt europene (Moscova, capitala Rusiei şi patru localităţi din Elveţia, inclusiv capitala), arată cel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh&McLennan Companies.



Anul acesta, Luanda, capitala An­golei, îşi „recâştigă“ sta­tutul de cel mai scump oraş din lume pentru expaţi, costul vieţii fiind mai mare decât anul precedent (când ocupa locul doi). 

Bucureştiul continuă să fie şi în 2013 printre cele mai rentabile oraşe din lume pentru expaţii care lucrează în prezent în Capitală. Preţul unei ceşti de cafea în Capitală este de peste două ori mai mic decât în Moscova, iar chiria unui apartament de lux (mobilat) este cu peste 30% mai ieftină în Bucureşti, potrivit estimărilor ZF.

„În general, costurile de trai din Europa au crescut în condiţiile întăririi monedelor locale comparativ cu dolarul, în timp ce în Asia circa jumătate dintre oraşele studiate au scăzut în top - în special Japonia -  dato­rită scăderii valutelor locale comparativ cu dolarul“, spune Nathalie Constantin-Metral, principal în cadrul Mercer şi responsabil al studiului Mercers 2013 Cost of Living Survey, realizat în luna martie a acestui an pe un eşantion de 214 ţări de pe 5 continente.

Pe locul doi în topul celor mai costisitoare oraşe din lume pentru expaţi se află anul acesta Moscova, capital Rusiei, devansând astfel capital Japoniei, Tokio, ocupanta primei poziţii de anul trecut. Chiria unui apartament de lux cu trei camere (mobilat) în Moscova este de 4.600 de dolari pe lună (adică puţin peste 3.460 de euro), iar o ceaşcă de cafea este mai mult de 8 dolari (circa 6 euro), în timp ce în Bucureşti costul unei ceşti de cafea la un restaurant este în medie de circa 3,3 dolari (2,5 euro).

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.