BVB consultă acţionarii dacă şi când e oportună AGA

Autor: Roxana Pricop 28.07.2013

Consiliul Bursei de Valori Bucu­reşti (BVB) a anunţat că a început con­sul­tarea formalizată a acţionarilor pen­tru stabilirea momentului şi a opor­tunităţii convocării Adunării Generale a Acţionarilor.

Anunţul are loc în condiţiile în care con­ducerea Bursei a primit în iulie trei ce­reri din partea unor acţionari care de­ţin peste 5% din capital de a convoca Adu­narea Generală Extraordinară pen­tru a aproba trecerea la sistem dualist de con­ducere şi modificarea actului con­sti­tutiv prin scăderea cvorumului la adu­nă­rile extraordinare. Potrivit legii, un ac­ţio­nar sau grup de acţionari care deţine 5% din capitalul unei societăţi poate cere con­vocarea unei adunări generale, iar con­ducerea societăţii are obligaţia de a da curs cererii.

Primul şi cel mai mare acţionar care a trimis cerere de convocare a AGEA a fost SIF Moldova, care deţine 4,99% din capitalul BVB. SIF Moldova a cerut conducerii BVB să convoace acţionarii în AGA Extraordinară pentru a aproba trecerea la sistemul dualist prin care bursa de la Bucureşti să fie condusă de un consiliu de supraveghere şi un directorat. A doua solicitare a SIF Mol­do­va este includerea pe ordinea de zi a AGEA a modificării actului constitutiv ast­fel încât să se poată lua decizii mai uşor. 

„Consultările vizează în principal, urmă­toa­rele teme: înfiinţarea Contra­părţii Centrale, adoptarea Codului de Gu­vernanţă Corporativă, momentul tre­cerii la sistemul dualist de admi­nis­trare, revizuirea actului constitutiv pri­vind cvorumul şedinţelor AGA, stra­tegia comună cu operatorul bursei de energie (OPCOM)“, a anunţat con­ducerea BVB.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013