Băsescu: susţin fără rezerve reducerea TVA la pâine la 9%

Autor: Andi Manciu 29.07.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este un susţinător "fără rezerve" al reducerii TVA la pâine la 9%, precizând că această măsură ar putea fi negociată "cu succes" cu Fondul Monetar Internaţional, întrucât atât FMI, cât şi UE sau BM "nu ne sunt duşmani, ci parteneri".



Băsescu a fost întrebat, într-un interviu difuzat duminică de România Liberă, dacă susţine reducerea TVA la pâine la 9 procente.

"O măsură pe care, la fel ca Guvernul, o susţin fără rezerve, alături de crearea unei portiţe pentru reluarea cu profesionalism a procesului de privatizare a CFR Marfă, dacă actualul câştigător, GFR, nu va putea plăti cele 202 milioane euro şi nu va putea garanta un proces de modernizare a echipamentelor companiei. Sunt convins că ambele pot fi negociate cu succes pentru că FMI, UE şi BM nu ne sunt duşmani, ci parteneri", a răspuns şeful statului.

De asemenea, el a precizat că un nou acord cu FMI este necesar pentru a reduce costurile statului cu peste 2 miliarde de euro.

"În primul rând, nu este vorba de un acord numai cu FMI, ci de un acord cu FMI, UE şi BM, fiecare cu responsabilităţile şi expertiza sa: FMI se ocupă cu politica monetară şi consolidarea fiscală; UE cu guvernanţa economică, agenda UE 2020 şi asistenţa tehnică pentru absorbţia fondurilor europene; BM cu reformele structurale; iar toate la un loc cu crearea de noi locuri de muncă, creşterea competitivităţii României şi îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona euro. Cât timp ai un acord cu această troică, se reduce contribuţia naţională la fondurile de coeziune alocate de UE de la 15 procente la numai 5 procente, ceea ce înseamnă contribuţii reduse cu peste 2 miliarde euro la construcţia de autostrăzi, căi ferate, lucrări de mediu etc. Aş spune că cei care susţin renunţarea la un astfel de acord nu ştiu exact multe detalii", a mai declarat Băsescu.