Dascălu termină în toamnă încă 8.000 mp de birouri în Palas Iaşi

Autor: Cristi Moga 29.07.2013

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Group şi al ansamblului Palas din Iaşi, va finaliza în toamna acestui an cea de-a patra clădire de birouri din cadrul proiectului Palas.

Clădirea va avea o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, din care 6.400 mp închiriabili, şi va duce stocul de birouri din cadrul proiectului Palas la 28.000 de metri pătraţi.

„Este vorba despre o a patra clădire de birouri, care ur­mea­ză a fi dată în funcţiune în toamna acestui an. Acum se lu­crează la finisaje. Acest imobil era prevăzut în planul ansam­blului Palas, deci nu vorbim despre o extindere propriu-zisă. Clădirea are o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, iar printre chi­riaşi vor fi şi companii prezente în United Business Center (zona de birouri a pro­iectului Palas - n. red.) care îşi extind ope­raţiunile. Astfel, segmentul office din ansamblul Palas va ajunge la suprafaţa de 28.000 mp“, au declarat pentru ZF repre­zentanţii Iulius Group, care nu au precizat valoarea investiţiei în acest proiect.

În Iaşi există în prezent un stoc de birouri cu o suprafaţă de circa 142.000 mp, potrivit datelor firmei de consultanţă imo­biliară Jones Lang LaSalle (JLL), care a calculat o pon­dere de 490 mp de birouri la 1.000 de locuitori. Spre com­paraţie, în Bucureşti sunt în prezent circa 1.083 mp de birouri la 1.000 de locuitori. Pe de altă parte, în timp ce în Bucureşti chiriile de top sunt de circa 18,5 euro/mp lunar, în Iaşi nivelul este de circa 14 euro/mp/lună, potrivit datelor JLL.

Printre chiriaşii birourilor din cadrul proiectului Palas se nu­mără companii ca Endava, Amazon, Raiffeisen, Grou­pama, Volksbank sau UniCredit. În primele şase luni ale anului încasările din zona birouri a proiectului Palas au fost de 1,58 mil. euro, în timp ce mallul din cadrul proiectului a generat venituri de 6,2 mil. euro.

Întregul proiect, situat în centrul oraşului, în spatele Pala­tu­lui Culturii, a implicat o investiţie de 265 de milioane de euro, cel mai mare buget alocat pentru o dezvoltare imobiliară din afara Capitalei.

 

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2013