Guvernul Ponta 2 - plus 50% ordonanţe de urgenţă

Autor: Andrei Cîrchelan 29.07.2013

Guvernul Ponta 2 a emis de la începutul anului până în prezent cu 50% mai multe ordonanţe de urgenţă decât au adoptat trei guverne la un loc – Boc, Ungureanu şi Ponta 1 – în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Premierul Victor Ponta guvernează ca şi predecesorii săi prin ordonanţe de urgenţă, în ciuda faptului că a promis înainte de a veni la guvernare să renunţe la o astfel de manieră de legiferare, iar guvernul său de bucură de o susţinere parlamentară zdrobitoare – peste 70% din Legislativ.

De la începutul anului, de la Palatul Victoria au plecat spre Monitorul Oficial 53 de ordonanţe de urgenţă, comparativ cu 37 de ordonanţe de urgenţă emise până la sfârşitul lui iulie anul trecut. Numărul de ordonanţe guvernamentale, în aceeaşi perioadă, a rămas constant.

„Emiterea ordonanţelor semnifică un dispreţ faţă de Parlament, cu atât mai mult cu cât ai 70% (susţinere a guvernului în Parlament - n.red.) şi nu mai e teama ca pe vremea lui Emil Boc, care tot timpul clama lipsa de susţinere parlamentară. Deciziile se iau la partid, iar când ajunge ordonanţa la Parlament, nimeni nu îndrăzneşte să modifice ceea ce hotărăşte guvernul, indiferent că e un lucru bun sau prost, nu se acceptă acest lucru pentru că tot ce face guvernul e sfânt”, a declarat pentru ZF Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

„Pe zi ce trece pierdem ideea de Legislativ ca organism de control al Executivului”, a adăugat Moraru.

Pe tot parcursul anului trecut, guvernul a emis în total 95 de ordonanţe de urgenţă, inclusiv şapte pe durata vacanţei parlamentare, între 1 iulie şi 31 august.

Printre ordonanţele de urgenţă emise pe durata vacanţei parlamentare anul trecut se numără modificări la legile care guvernează organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale sau organizarea şi desfăşurarea referendumului. Tot pe durata vacanţei parlamentare de anul trecut, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru ratificarea unui protocol de prelungire şi amendare a acordului dintre România şi SUA privind “cooperarea în domeniul contracarării proliferării armelor de distrugere în masă şi promovarea relaţiilor militare şi de apărare”.

De la începutul lui 2013, Guvernul a emis 53 de ordonanţe de urgenţă, ultima fiind înregistrată la data de 4 iunie, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Majoritatea ordonaţelor guvernamentale emise anul trecut, 17 din 26, au fost înregistrate în vacanţa parlamentară. Procedura presupune legi de împuternicire a guvernului pentru a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare, ceea ce permite ocolirea controlului legislativ.

Printre subiectele abordate de aceste ordonanţe guvernamentale se numără rectificări ale bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, modificări ale actelor care guvernează Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, precum şi măsuri pentru vânzarea de acţiuni conform contractului de privatizare a societăţii „Electrica Muntenia Sud”.

Din cele 11 ordonanţe guvernamentale înregistrate anul acesta, 10 au fost emise în ianuarie şi una singură în iunie. Trei dintre aceste ordonanţe se referă la impozitarea activităţilor cu caracter de monopol natural în sectorul energiei electrice al gazului natural, impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, şi impozitarea veniturilor suplimentare “obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale”.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2013