Grupul aeronautic EADS îşi va schimba numele în Airbus

Autor: Radu Racu 31.07.2013
Grupul aeronautic european EADS îşi va schimba numele în Airbus, cea mai profitabilă divizie a sa, ca parte a planului de restructurare menit să ofere corenţă companiei multinaţionale cu o structură de conducere răsfirată care nu reuşeşte să ţină pasul cu rivalii americani de la Boeing pe segmentul industriei de apărare, scrie Financial Times.
 
Mişcarea anunţată miercuri de CEO-ul german Tom Enders reprezintă un pas important în restructurarea companiei, primul de la eşecul fuziunii cu britanicii de la BAE Systems.
 
EADS - European Aeronautic, Defence and Space ( Aeronautică Europeană, Apărare şi Spaţiu) - a fost creat în urmă cu 13 ani de o asociere dintre Germania, Franţa şi Spania. EADS, care a securizat şi frontiera de est a României ca parte a acordului de accedere la spaţiul Schengen, produce aeronavele comerciale Airbus, cea mai profitabilă divizie, dar şi unităţi şi echipamente din industria de apărare, precum avionul de luptă Eurofighter. Divizia de apărare nu reuşeşte însă să ţină pasul cu rivalii de la Boeing, iar restructurarea gândită de Tom Enders este menită să recupereze exact acest decalaj.
 
În cadrul planului de restructurare o parte din cei 140.000 de angajaţi ai EADS vor fi disponibilizaţi, însă compania nu a furnizat detalii în această privinţă.
 
EADS a raportat în primele şase luni ale anului un profit înainte de taxe de 1,6 miliarde de euro, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la venituri de 26,3 miliarde de euro. Profitul net a crescut în acelaşi interval cu 31%, la 759 de milioane de euro.