Cât ar costa un Big Mac dacă McDonald's ar dubla salariile angajaţilor

Autor: Radu Racu 31.07.2013
Pe fondul grevei declanşate de câteva mii de angajaţi ai McDonald's din SUA, Caroline Fairchild de la The Huffington Post a încercat să afle exact cu cât s-ar scumpi produsele din meniul reţelei fast-food dacă grupul ar accepta revendicările de dublare a salariilor.
 
Cât câştigă un angajat al McDonald’s România la început şi la ce salariu poate ajunge?
 
Presa americană a relatat luni că mii de angajaţi din industria fast-food din Statele Unite au declanşat luni o grevă de o zi, cerând dublarea salariilor la 15 dolari pe oră.
 
O astfel de decizie ar avea un impact marginal asupra preţurilor, concluzionează Fairchild, care subliniază că doar 17% din cheltuielile McDonald's merg pe salarii.
 
În cazul dublării salariilor, un hamburger Big Mac ar costa în SUA 4,67 dolari, faţă de 3,99 dolari în prezent (echivalentul a 15,5 lei faţă de 13 lei în prezent). Meniurile de 1 dolar ar costa doar cu 17% mai mult, conform aceleiasi formule de calcul.
 
CEO-ul companiei, Don Thompson, a delcarat săptămâna trecută pentru Bloomberg TV că salariul mediu din companie este peste pragul minim stabilit la nivel federal.
 
Legea federală din SUA impune un salariu minim de 7,25 de dolari pe oră, un prag pe care administraţia Obama a încercat în luna februarie a acestui an să-l ridice la 9 dolari pe oră, însă niciun demers juridic concret nu s-a făcut în această direcţie până în prezent.
 
McDonald's nu face publică politica salarială însă informaţii preluate pe surse din interiorul companiei plasează nivelul mediu orar la 7,81 dolari.