Europa Centrală şi de Est a depăşit Europa Occidentală la numărul locurilor de muncă generate de investiţii străine directe

Autor: Bogdan Cojocaru 04.08.2013

Anul trecut Europa Centrală şi de Est a întrecut Europa Occidentală la numărul de locuri de muncă create prin proiectele puse pe picioare cu investiţii străine directe (ISD), iar România se plasează pe locul cinci în regiune într-un top al joburilor dominat de Rusia, Polonia şi Serbia.

În România au fost create anul trecut 7.114 locuri de muncă prin proiecte de investiţii directe străine, cu aproape 19% mai mult ca în 2011, potrivit unui studiu al Ernst & Young. Primul loc îl ocupă Rusia, după o creştere substanţială de 60%, la 13.356 locuri de muncă. Următoarele poziţii sunt ocupate de Polonia, unde indi­catorul a avansat cu 67%, la 13.111, şi Serbia. În statul balcanic numărul locurilor de muncă a scăzut accentuat, cu aproape 24%, la 10.302. În Bulgaria, numărul de joburi a urcat cu 63%, la 4.379, pe când în Ungaria indicatorul a coborât cu 25%, la 5.237.

„Anul trecut a fost martorul revenirii Europei Centrale şi de Est (ECE) pe seama proiectelor mari, care aduc multe locuri de muncă, în special din Polonia, Rusia, Serbia şi Turcia. Consecinţa este că ECE a depăşit Europa de Vest şi a devenit principala destinaţie pentru joburile create prin proiectele susţinute cu investiţii străine directe.“

Printre ţările cele mai atractive pentru proiectele ISD se numără Spania, Finlanda, Irlanda şi Belgia, unde opor­tunităţile şi chilipirurile au contra­balansat perspectivele economice slabe.

Însă campionii proiectelor de ISD sunt Marea Britanie (667 proiecte, cu 2,7% mai mult decât în anul anterior), Germania (624, plus 4,5%) şi Franţa (471, minus 12,4%), de altfel cele mai mari economii europene. România nu este prezentă în clasamentul privind proiectele noi de ISD. Marea Britanie este, de asemenea, liderul la numărul de locuri de muncă create, de 30.311, în creştere cu 1,4%.

În total, mai mult de jumătate din numărul joburilor a apărut în ECE, însă mai mult de trei sferturi din proiecte au fost implementate în Europa Occi­dentală, semn că investitorii fac o distincţie clară între cele două regiuni. Prima asigură o forţă de muncă ieftină, iar cea de-a doua pieţe mature, cu tradiţie îndelungată în inovaţie şi schimb de tehnologie.

Mulţumită multinaţionalelor stră­ine, în special celor cu activităţi în industria grea şi cea auto, investiţiile cresc în economiile Poloniei, Cehiei şi Ungariei, care au progresat mult dar au rămas ieftine la capitolul costuri, remarcă Ernst & Young.

Europa a rămas prima destinaţie pentru IDS, deşi ponderea în totalul global s-a redus de la 28,6% în 2011 la 22,4% anul trecut. Numărul de proiecte ISD demarate în 2012 este de 3.797, cu aproape 3% mai mic decât în 2011. În acelaşi timp, numărul de locuri de muncă create a crescut cu 8%.

Investiţiile intraeuropene continuă să fie cea mai mare sursă de ISD pentru Europa. SUA este, de asemenea, cel mai mare generator de IDS destinate Eu­ropei, cu 27,5% din totalul proiectelor. Doar 6,5% din total au venit de la marile economii emergente.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.08.2013