Contextul extern favorabil şi rezultatele pozitive ale băncilor trag în sus bursa locală

Autori: Andrei Chirileasa , Monica Juganaru 04.08.2013

Bursa de la Bucureşti traversează din nou o perioadă favorabilă, în contextul în care pieţele internaţionale au revenit pe creştere, bursa americană a atins noi maxime istorice în ultima săptămână, iar rezultatele raportate pe primul semestru de cele mai mari bănci locale (BCR, BRD şi Banca Transil­va­nia) le dau speranţe investitorilor privind revenirea economiei.

Indicele BET, care urmăreşte cele mai im­portante zece com­panii listate la BVB, a închis săptămâna trecută cu o creştere de 2,42%, după cinci şedinţe consecutive de creşteri, iar tran­zac­ţiile de pe bursă au crescut spre finalul săp­tămânii, după publicarea rezultatelor semestriale ale băncilor.

„Pieţele de acţiuni beneficiază în ge­neral de un flux de ştiri favorabile în ultima perioadă, iar motorul acestor creşteri este reprezentat de piaţa de acţiuni americană, în acest sens cotaţiile fiind susţinute de ultimele ştiri favo­ra­bile privind dinamica pieţei muncii şi a pro­ducţiei industriale, care con­firmă că eco­nomia americană parcurge un pro­ces de recuperare sustenabilă“, a decla­rat şeful departamentului de cerce­tare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

Indicele S&P 500, care urmăreşte cele mai importante 500 de companii listate pe bursele din SUA, a continuat să crească vineri, atingând un nou maxim istoric, după ce joi depăşise pentru prima dată în istorie pragul de 1.700 de puncte. Creşterea a venit în contextul în care numărul de cereri noi de şomaj în SUA a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, iar indicele producţiei industriale (ISM Manufacturing) a atins cel mai ridicat nivel din iunie 2011, indicând o evoluţie pozitivă a economiei SUA.

Analistul BCR consideră că pieţele europene se vor decupla într-o măsură substanţială de cea americană, dat fiind faptul că fundamentele economice sunt încă slabe, în pofida unor veşti ceva mai bune şi a unor declaraţii mai optimiste în ultima săptămână.

„Cum şomajul în Franţa, Italia şi Spania nu s-a stabilizat, fiind la cote maxime, este greu de crezut că mediul economic în zona euro va susţine pieţele europene de acţiuni în a doua jumătate a anului“, a spus Căruntu.

În ultimii ani, bursa de la Bucureşti s-a corelat mai mult cu pieţele europene decât cu cele americane. Astfel, în timp ce indicii din SUA, Marea Britanie şi Germania sunt la maxime istorice sau aproape de acestea, indicele BET este cu 49% sub maximul din iulie 2007, la fel ca şi indicele ATX al bursei din Austria. Şi indicele bursei franceze este cu 32% sub nivelul din iulie 2007.

Asta înseamnă şi că bursa de la Bu­cureşti are loc să mai crească. În ultima săp­tămână, creşterile au fost susţinute de acţiunile băncilor. BRD a câştigat 4,54%, Banca Transilvania a crescut cu 3,6%, iar Erste a urcat cu aproape 7%. BRD şi Erste au avut şi tranzacţii mari în ultima săptămână, mai ales pe piaţa „deals“. Cele mai tranzac­ţio­nate rămân însă titlurile FP, cu un rulaj de 54 mil. lei şi un plus de 1,8%. Acţiunile Petrom (SNP) au avut un avans de 1,63%, iar Transelectrica (TEL) a câştigat 2,58%. SIF-urile au în­chis săptămâna cu scăderi de până la 1,2%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.08.2013