Procurorii polonezi acuză oficiali din guvern de corupţie în acordarea licenţelor de explorare a gazelor de şist

Autor: Bogdan Cojocaru 06.08.2013

Procurorii polonezi au acuzat mai mulţi oficiali din Ministerul Mediului de corupţie în acordarea licenţelor de explorare a gazului de şist, scrie Warsaw Business Journal.

Dintre statele europene, Polonia are cele mai ambiţioase planuri de dezvoltare a industriei gazului de şist, în care vede un garant al in­dependenţei de importurile din Rusia.

Procurorul Waldemar Tyl a declarat postului de televiziune TVN24 că şapte oameni au fost acuzaţi că fie au acceptat, fie au dat mită, trei dintre ei fiind angajaţi ai Ministerului Mediului, iar alţi trei având legături cu companii care prospectează gazul de şist. Unul dintre acuzaţi lucrează pentru Institutul Polonez de Geologie.

Angajaţii ministerului ar fi acceptat bani în schimbul pregătirii cererilor de licenţă înaintate ulterior în nume propriu de companii. Apoi oficialii s-au asigurat că aceste licenţe sunt aprobate. Sumele primite variază de la 13.000 de zloţi (3.000 euro) la 55.000 zloţi (13.000 euro).

Chevron este hotărât să rămână în Polonia după retragerea altor trei jucători străini

Trei companii străine, Exxon Mobil, Talisman şi Marathon, s-au retras din cursa pentru gezele de şist poloneze acuzând geologia dificilă, problemele de legislaţie şi birocraţia. Însă colosul american Chevron a asigurat că este hotărât să rămână în Polonia pentru explorarea gazului de şist, dar vrea mai multă negociere cu guvernul înainte ca modificarea legislaţiei din domeniu să fie aprobată, scrie Thomson Reuters.

Grupuri de lobby din industrie susţin că amendamentele legii hidrocarburilor, deşi sunt mai bune decât versiunile anterioare, nu creează condiţiile necesare pentru a încuraja companiile să investească în Polonia. Această ţară este consi­derată cea mai mare speranţă pentru dezvoltarea industriei gazului de şist în Europa.

„Vrem să ni se dea ocazia să continuăm dialogul privind unele elemente din proiectul de lege. Au avut loc consultări bune între Ministerul Mediului şi industrie“, a afirmat John P. Claussen, country manager al Chevron pentru Polonia.

El nu a precizat ce anume vrea compania lui să fie modificat în proiectul de lege. Grupurile de lobby spun că vor garanţii mai mari că îşi vor putea transforma licenţele de explo­rare în licenţe de exploatare dacă găsesc gaze de şist, mai mult timp pentru a explora, dacă va fi nevoie, şi penalităţi mai mici dacă nu ating ţintele la care s-au angajat.

Chevron are patru concesiuni în Polonia, acestea reprezentând prima prezenţă a grupului în industria europeană a gazului de şist.

Claussen a menţionat că după forarea unui puţ de explorare pe una dintre concesiuni grupul nu inten­ţionează avanseze cu lucrările acolo.

El a refuzat să spună dacă decizia a fost luată deoarece informaţiile aflate prin forare arată că rezervele de acolo nu sunt suficient de rentabile pentru a fi exploatate comercial.

La o altă concesiune de gaze de şist, din apropierea satului Zurawlow, localnicii au blocat lucrările ame­ricanilor după ce lucrătorii au încercat să ridice un gard.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.08.2013