Turcia este aproape de inaugurarea unui tunel de metrou care leagă Asia de Europa pe sub mare

Autor: Radu Racu 07.08.2013
Turcia se pregăteşte să inaugureze în luna octombrie magistrala de metrou Marmaray, construită pe sub strâmtoarea Bosfor, care va lega partea asiatică a orasului Istanbul de cea europeană, scrie Global Times.
 
Un prim test  pe un segment de 13,6 kilometri a fost efectuat cu succes săptămâna aceasta în prezenţa premierului turc Tayyip Erdogan.
 
Lucrările de construcţie au început în anul 2004, iar costul total al proiectului este estimat la 5 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro.).
 
Tunelul subteran construit de Turcia va fi inaugurat pe data de 29 octombrie, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a Republicei Turce. Iniţial, traficul se va desfăşura  între Kazilicesme, Yenikapi şi Sirkeci, pe porţiunea europeană a oraşului Istanbul.La terminarea lucrărilor, magistrala de metrou va avea o lungime de 76,3 kilometri.
 
Capacitatea de transport este estimată la 1,2 milioane de pasageri pe zi, traficul total din reţeaua feroviară fiind prognozat să crească cu 20%.
 
Premierul Erdogan a declarat că tunelul subacvatic este un proiect major care va face conexiunea cu linia Beijing - Londra şi va fi integrată pe coridorul feroviar Kars-Tbilisi-Baku.
 
Garniturile de metrou care vor traversa magistrala au fost iniţial importate, dar acum se produc în Turcia, a subliniat premierul turc.