Când în traficul cu droguri sunt implicaţi avocaţi din sferele înalte/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 08.08.2013

Anne Holt, născută în 1958, este o scriitoare şi avocat norvegiană. A fost ministrul justiţiei în Norvegia, a publicat peste 20 de romane, a ajuns una dintre cele mai populare scriitoare contemporane, iar numărul de cărţi vândute se aproprie de şase milioane. E celebră pentru două serii de romane poliţiste, seria care îi are drept eroi pe cuplul de anchetatori Vik şi Stubø – cinci romane – şi seria Hanne Wilhelmson – opt romane. Din prima serie menţionată de noi, Editura Trei a tradus deja câteva titluri, care s-au bucurat şi în română de succes – „Asa ceva nu se întâmplă niciodată”, „Eroare judiciară”, „Ura” şi „Doamna Preşedintă”. De astă dată în colecţia  „Fiction Connection”, coordonată de doamna Magdalena Mărculescu, apare primul roman din seria Hanne Wilhelmsen şi, de fapt, primul roman publicat de Anne Holt, în 1993, „Blind gudinne”.

În roman apar aproape toate ingredientele care vor da succesul seriei şi autoarei lor. Nu vom insista asupra subiectului. Un mărunt traficant de droguri este găsit, omorât în bătaie, pe malul unui râu dintr-o suburbie a oraşului Oslo. Un tânăr drogat olandez este arestat, mărturiseşte crima, dar nu vrea să ajungă la închisoare, ci să rămână în beciurile poliţiei, temându-se cumplit de represiunea cuiva nenumit. Întâmplarea nu face prea multa vâlvă, până când, câteva zile mai târziu, avocatul victimei este găsit, si el, asasinat în propriul apartament. Seria de morti suspecte o conduce pe inspectoarea de politie Hanne Wilhelmsen către o reţea mafiotă de trafic de stupefiante, în care sunt implicaţi mulţi avocaţi foarte bine cotaţi, dirijată de undeva din sfere înalte ale societăţii norvegiene, chiar de un secretar de stat. Hanne Wilhelmsen este secondată de un ofiţer de poliţie încăpăţânat, Håkon Sand. În roman mai apare şi avocata Karen Borg, protagonistă în romane ulterioare. Hanne este şi ea o femeie încăpăţânată, capabilă, excelentă profesionistă. Mult mai târziu, în alte romane ale seriei, va ajunge celebră, dar va fi şi victima unor atacuri care o vor lăsa în cărucior; să  nu anticipăm traducerile. Acţiunea este uşor forţată, apar şi muguri de istorie romanţată, şi aceştia dezvolaţi în romanele ulterioare. Dar una peste alta, un roman agreabil.

Anne Holt este creatoarea romanului politist modern din Norvegia, pentru că, susţine The Times, „transformă romanul politist clasic într-un thriller modern”. E o maestră a intrigilor şi a întorsăturileor neaşteptate.


 

Anne Hold – Zeiţa oarbă. Editura Trei. Traducere din engleză de Ana-Daniela Micu