Semne mixte de la economie în S1. Consumul pe minus, industria pe plus

Autor: Claudia Medrega 07.08.2013

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a fost în scădere în prima jumătate a anului, în timp ce afacerile din industrie şi comenzile noi au rămas pe plus.

Comerţul cu amănuntul a scăzut în iunie pentru a doua lună consecutiv, ceea ce transmite un semnal descurajator privind revigorarea economiei, susţinută în acest moment doar de exporturi. Pe ansamblul primului semestru, volumul cifrei de afaceri din comerţ înregistra o scădere de 1,1% pe serie brută şi 0,4% pe serie ajustată.

Pe de altă parte, cifra de afaceri din industrie pe total piaţă internă externă a crescut cu 5,4% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Iar comenzile noi din industrie au crescut în primul semestru cu 8,8% comparativ cu S1 2012. 

Economia a crescut în primul trimestru cu 2,2%, iar prognozele indică un avans similar pentru S1 2013, creşterea fiind susţinută aproape integral de industrie, de exporturi, în timp ce consumul nu reuşeşte să îşi revină în condiţiile în care peste jumătate din angajaţii români câştigă sub 1.500 de lei (340 de euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013