Acţiunile FP bat record după record. SIF-urile au plusat cu până la 4,4%

Autor: Stefan Musgociu 08.08.2013

Bursa de la Bucureşti a continuat joi să crească accelerat, investitorii concentrându-se în special pe acţiunile SIF, care au sărit cu până la 4,4%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, închizând cu un plus de 1,2%.



În ultimele şase şedinţe indicele general al BVB, BET-C, a urcat cu­mulat cu aproape 6%, iar tranzacţiile cu acţiuni au înre­gistrat o creştere semnificativă.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins ieri un nou maxim istoric, după ce au crescut cu 1,2%, până la un preţ de 0,688 lei/unitate, acestea fiind de departe cele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţă, cu un rulaj de 15,2 mil. lei. Pe piaţa deal s-au mai derulat tranzacţii speciale cu aceste titluri în valoare de 13,8 mil. lei la pre­ţuri mai mari cu 1,5% faţă de şe­dinţa precedentă.

„Acţiunea Fon­dul Pro­prie­tatea este cea mai lichidă de pe bursa locală şi, în principiu, o expunere bună pe economia românească, cu accent pe sectorul energetic. Programul de răscumpărare susţine, de asemenea, preţul şi a absorbit o bună parte din lichiditatea din piaţă“, a afirmat un broker.

Creşterea acţiunilor FP vine pe fondul aşteptărilor investitorilor privind listările Nuclearelectrica şi Romgaz, dar şi al răscumpărărilor de acţiuni derulate de fond pentru a reduce discountul faţă de valoarea activului net pe acţiune. Preţul de ieri, de 0,688 lei/acţiune, este cu 40% sub VUAN, care era la finalul lunii iunie de 1,1514 lei/acţiune.

„Vom continua acţiunile noastre care vizează creşterea valorii activului net (VAN) pe acţiune şi reducerea discountului faţă de VAN, printre care se numără executarea programului de răscumpărări şi continuarea implicării active în operaţiunile companiilor din portofoliu“, a afirmat, într-un co­municat, managerul Fondului Pro­prietatea, Greg Konieczny.

Un preţ mai mare al acţiunilor FP înseamnă profituri pentru investitori, dar şi bani mai mulţi pentru Franklin Templeton, administratorul fondului, care încasează un comision de 0,479% din capitalizarea medie a fondului pe parcursul anului.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 0,6%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 2,44% şi a revenit peste nivelul de la finele anului trecut. Acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut vizibil din nou, cu 1,38% - 4,39%. În ultimele două zile, preţurile acestor titluri au crescut cu 5,5% - 8%.

Titlurile BRD-SocGen s-au apreciat ieri cu 2%, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania au stagnat la cotaţia din şedinţa precedentă după o creştere pu­ternică în şedinţele precedente. Acţiunile Erste au închis ziua cu un avans de 4,2% pe un rulaj de 8 mil. lei.

„Atât SIF-urile, cât şi BRD au rămas destul de mult în urmă, iar intrarea de lichiditate pe pieţele din regiune a activat cumpărătorii şi chiar s-a înregistrat o lichiditate destul de bună. Pentru moment, pare că trendul va rămâne ascendent. Este posibil ca după ce se va încheia rally-ul pe blue-chips-uri (acţiunile lichide - n.red.) acestea să se consolideze, însă să vedem mai mult interes pe small caps (acţiuni cu vizibilitate mai mică - n.red.) precum Condmag sau Dafora, care au rămas mult în urmă“, a mai spus brokerul.

Acţiunile Bursei de Valori (BVB), care au sărit cu 11% în decurs de două şedinţe, s-au corectat ieri cu 1,2%.

Pe lângă tranzacţiile cu Fondul Proprietatea, pe piaţă s-au mai derulat tranzacţii speciale cu acţiuni SIF Mol­dova, de 1,5 mil. lei, Transgaz Me­diaş (TGN), în valoare de 1,1 milioane de lei, dar şi cu ac­ţiuni ale Trans­elec­tri­ca, SIF Tran­­sil­vania şi Banca Transil­va­nia.

Indicele ex­tins BET-XT a în­cheiat ziua cu 1,17% peste nivelul de mier­curi, iar in­dicele extins BET-BK a avansat cu 1,35%. Indicele BET-XT re­flec­tă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Pro­prietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 56,1 milioane de lei (12,6 milioane de euro), valoare cu 40% peste rulajul de miercuri, de 40 de milioane de lei (9 milioane de euro). Aproape două treimi din rulajul pieţei au fost asigurate de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (29 de milioane de lei) şi Erste (7,9 milioane de lei ).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 390.000 de lei, faţă de 203.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%. Indicele german DAX câştiga 0,4%, în timp ce cel francez avansa cu 0,36%, iar bursa din Italia era pe plus cu 1,2%.

Bursa din SUA era indecisă la deschiderea şedinţei de ieri, cu indicele S&P 500 înregistrând o creştere nesem­nificativă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013