Ştiri pe scurt din business internaţional

Autori: Anca Dumitrescu , Ion Gaidau , Anna Primac 08.08.2013

Vânzările diviziei Mercedes-Benz a grupului Daimler au urcat cu 20% în iulie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 116.790 de autovehicule, peste creşterea de 14% raportată de BMW şi de 9,8% în cazul Audi, datorită cererii pentru versiunile din clasa E şi a modelelor compacte. În primele şapte luni, livrările Mercedes-Benz au crescut cu 8,1%, la 811.227 de autoturisme şi SUV-uri, potrivit Bloomberg. Daimler lansează noi modele, precum ultima versiune a sedanului clasa S intrată pe piaţă luna trecută, pentru a readuce Mercedes pe poziţia de lider al pieţei maşinilor de lux, până în 2020. Vânzările din iulie ale modelelor Mercedes clasa A, clasa B şi CLA aproape s-au dublat, iar cererea pentru Mercedes clasa E a urcat cu 26%, potrivit companiei. Automobilul Mercedes clasa S nou intrat pe piaţă are un preţ de pornire, inclusiv taxele, de 79.790 de euro. Mercedes-Benz are pentru acest an o ţintă de vânzări de 1,4 milioane de vehicule. Producătorii de maşini de lux au avut în ultimii ani rezultate mai bune decât ceilalţi constructori, datorită interesului în creştere pentru modele premium din China şi Statele Unite, care a compensat declinul cererii în Europa marcată de recesiune.

Constructorii auto Renault, Fiat şi Zil negociază asamblarea de vehicule utilitare pe liniile companiei ruse, cunoscută în epoca sovietică datorită limuzinelor oficiale pe care le producea, au declarat joi surse din industria rusă, scrie AFP. „Purtăm negocieri, dar este prematur să vorbim despre un acord“, a declarat agenţiei Itar-Tass Igor Kulgan, director general al MosavtoZil, divizie a companiei Zil însărcinată cu încheierea de contracte pentru construcţia de vehicule. Kulgan a estimat că un acord în acest sens ar putea fi semnat în luna septembrie. Surse din industrie şi guvernamentale citate de publicaţia Vedomosti au declarat că Renault, Fiat şi Zil au semnat săptămâna trecută un acord preliminar care va fi urmat la sfârşitul acestui an de un acord final. Negocierile se referă la producerea de vehicule Renault Master şi Fiat Ducato din primul trimestru al anului 2014, cu o capacitate anuală de 50.000 de unităţi, potrivit Vedemosti. „Discuţiile cu Zil nu sunt finalizate şi este devreme să vorbim despre eventuale modele care ar putea fi produse“, a spus un purtător de cuvânt al Renault. În ultimele câteva luni au avut loc negocieri intense pentru atragerea unor constructori auto străini la uzina Zil, la sud-est de Moscova. Constructorii auto occidentali sunt extrem de interesaţi de piaţa rusă, care a atins un nivel record în 2012, cu o creştere de 11%, dar este în scădere din luna martie.

Statele Unite sunt interesate de reluarea creşterii economice în Grecia şi doresc ca această ţară puternic afectată de criză să rămână în zona euro, a declarat vicepreşedintele american Joe Biden, citat într-un interviu publicat joi, scrie AFP. „Guvernul a apreciat întotdeauna că este în totalitate în interesul nostru ca Grecia să rămână o ţară solidă în zona euro“, a declarat Joe Biden pentru publicaţia Kathimerini, înaintea unei vizite a premierului grec Antonis Samaras la Washington. „Interesul nostru este ca Grecia să reuşească“, a spus el, subliniind că grecii au acceptat „sacrificii enorme“ în ultimii patru ani, din cauza unor măsuri dure de austeritate impuse de creditori internaţionali în schimbul unui plan de salvare. Samaras va fi primit joi la Casa Albă de către preşedintele american Barack Obama, după ce se va întâlni cu investitori la New York. Premierul grec încearcă să obţină sprijinul Statelor Unite pentru o politică mai axată pe creştere, în timp ce europenii, în special Germania, insistă cu privire la necesitatea măsurilor de austeritate. De asemenea, el urmează să se întâlnească vineri cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi lideri ai puternicei organizaţii evreieşti American Jewish Committee.

Papa Francisc a adoptat ieri noi măsuri vizând supravegherea operaţiunilor şi serviciilor financiare ale Vaticanului, în cadrul cooperării sale cu comitetul de experţi europeni Moneyval, pentru lupta împotriva spălării de bani, scrie AFP. Francisc a consolidat printr-un „motu proprio“ (un decret papal) funcţiile Autorităţii de Informare Financiară (AIF), înfiinţată în 2010 de către predecesorul său Benedict al XVI-lea, însărcinând-o în special cu evaluarea şi aprobarea tuturor serviciilor de natură financiară, realizate de către diverse instituţii subordonate Vaticanului. Legile din Vatican au fost extinse asupra ministerelor şi instituţiilor aflate în subordonarea Sfântului Scaun, inclusiv asupra organizaţiilor fără scop lucrativ, cum ar fi Caritas. În conformitate cu o recomandare a comitetului Moneyval, AIF va realiza o funcţie de „supraveghere prudenţială“, prin evaluarea şi aprobarea tuturor instituţiilor care „desfăşoară activităţi de natură financiară“, a anunţat Vaticanul într-un comunicat. De asemenea, a fost instituit un „comitet de securitate financiară“, pentru a coordona activităţile Sfântului Scaun şi ale Vaticanului, în materie de prevenire şi luptă împotriva spălării banilor. Acest „motu proprio“ demonstrează eforturile Papei de a creşte transparenţa la Vatican.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013