Legea în propriile mâini/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 16.08.2013

Wilbur Smith s-a născut în fosta Rhodesia de Nord (Zambia) în 1933. După studii strălucite în Africa de Sud, a devenit om de afaceri şi apoi un scriitor de succes. Este considerat maestru al romanelor de aventuri. Toate cărţile sale, traduse în 27 de limbi, sunt best-seller-uri internaţionale. Wilbur Smith este cunoscut şi publicul român pentru un număr însemnat de traduceri apărute la Editura RAO  - cele trei romane din seria „Egiptul antic” şi mai ales cele şapte romane din saga Familiei Courtney. De astă dată avem un thriller captivant, oarecum independent. Aproape greu de crezut că cel care a povestit în şapte romane saga familiei Courtney semnează şi acest thriller*).

Hazel Bannock este moştenitoarea Bannock Oil Corporation, una dintre cele mai mari companii producătoare de petrol din lume. În timp ce naviga pe Oceanul Indian, iahtul ei este atacat de piraţi africani musulmani. Hazel nu se afla la bord în momentul acela, dar fiica ei de 19 ani, Cayla, e răpită. În schimbul eliberării ei, piraţii cer uriaşa sumă de 20 miliarde de dolari. Din considerente politice şi diplomatice, marile puteri nu pot interveni.

Când lui Hazel i se prezintă dovezi ale torturilor oribile la care este supusă fiica ei, îl roagă pe Hector Cross s-o ajute să o salveze. Hector este patronul Cross Bow Security, firma angajată de Bannock Oil pentru a-i asigura serviciile de securitate.

Şi este un luptător formidabil. Neavând încotro, Hazel şi Hector se decid să ia legea în propriile mâini.

Din acest moment începe un thriller captivant, într-o măsură asemănător cu marile romane de aventuri din secolul trecut, în care factorul civilizator pune ordine în lume şi stăvileşte înaintarea haotică a barbarilor. E de discutat asupra punctului de vedere care, din fericire, nu este rasist. Pe de altă parte, punctul de plecare al romanului este cât se poate de veridic: aproape în fiecare lună apar ştiri despre acţiuni ale piraţilor de pe coasta solmaleză care au atacat convoaie de transport civile, le-au sechestrat şi au cerut răscumpărări imense. E foarte simplu de imaginat ca în spatele unora dintre aceste acţiuni să se afle extremişti islamici, gen Al Quaida, şi trama urmează de la sine. Piraţii, sub masca luptei sfinte împotriva diavolului occidental, nu fac decât să se îmbogăţească şi să terorizeze lumea din jur. Aproape nimeni, în afara cercului strâns de acoliţi fanatici, nu beneficiază de sumele strânse din răscumpărări.

Pe de altă parte, întocmai ca în vechile romane, thrillerul este plin de violenţe, de ambele tabere, nu mai contează cine începe. (Piraţii nu se sfiesc să taie capul fiicei proprietarei concernului petrolifer şi să-l trimită mamei care-l descoperă îngrozită în baie; plutonul de răzbunători ajunşi pe urmele răpitorilor în ţinutul în care se ascundeau asistă la o zi de punere în aplicare ale legilor sharia, tăieri de mâini şi decapitări în chiotele şi delirul mulţimii îndemnate de molahi să se bucure de pedepse.) Cititorul care le suportă şi îşi aminteşte permanent că totul este fabulaţie, va fi încântat.

Şi, fireşte, aproape ca în orice roman de aventuri de succes şi care se respectă, binele învinge răul. Un roman de citit în vacanţă şi nu numai.

 

*) Wilbur Smith - În pericol, Editura RAO