Piaţa auto europeană a depăşit momentul critic, anunţă Ford. „Ce a fost mai rău a trecut“

Autor: Anca Dumitrescu 15.08.2013

Piaţa auto europeană arată primele semne de revenire, odată cu ieşirea din recesiune a zonei euro, potrivit Ford Motor, care a anunţat joi o creştere de 9% a livrărilor în luna iulie pe 19 pieţe ale companiei în Europa, la 90.000 de maşini, transmite Bloomberg.

„Ce a fost mai rău a trecut. Este prematur să afirmăm că ne aflăm pe un trend ascendent, dar perspectiva s-a îmbunătăţit“, a declarat Roelant de Waard, director de vânzări la divizia europeană a Ford. În iulie, vânzările de maşini noi au urcat cu 2% în Germania şi cu 1% în Franţa. Marea Britanie şi Spania au raportat creşteri de 13%, respectiv 15% a vânzărilor auto. În Italia a avut loc un declin al vânzărilor de automobile, dar a fost cel mai mic din acest an. PIB-ul zonei euro a avansat cu 0,3% în trimestrul al doilea, susţinut de creşterea economică din Germania şi Franţa, după şase trimestre de scăderi. Chiar şi aşa, analiştii anticipează că vân­zările de auto­mobile noi din Europa vor atinge în acest an cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani şi vor marca al şaselea an de scădere.

„Pieţele se stabi­lizează în Europa şi vom vedea cifre pozitive în a doua jumătate a anului“, a declarat Christoph Stuermer, analist la IHS Automotive în Frankfurt. Pe ansamblul anului 2013, vânzările de maşini noi în Europa ar putea scădea la 12,1 milioane de vehicule, cu 24% sub recordul de 16 milioane de vehicule atins în 2007, potrivit IHS.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.08.2013.