Şeful AOL şi-a cerut scuze după ce a dat afară în direct un manager în timpul unei şedinţe

Autor: Ioana Nita 15.08.2013

Directorul executiv al companiei americane de media AOL Tim Armstrong a făcut recent un gest rar, trimiţându-le tuturor angajaţilor un mesaj în care îşi cerea scuze pentru modul în care l-a concediat pe unul dintre salariaţi în timpul unei şedinţe săptămâna trecută, scrie Bloomberg. 

CEO-ul AOL l-a concediat pe Abel Lenz, directorul de creaţie al diviziei Patch, care conţine o serie de site-uri de ştiri locale, în faţa unei încăperi pline de angajaţi, precum şi a altor sute de persoane care erau în conferinţă audio pe data de 9 august. Motivul concedierii, potrivit lui Armstrong, a fost faptul că Lenz filma şedinţa.

„Vă scriu pentru a-mi cere scuze pentru greşeala pe care am făcut-o vinerea trecută în timpul şedinţei diviziei Patch, când l-am concediat în public pe Abel Lenz. Eu sunt CEO-ul şi liderul organizaţiei şi îmi asum responsabilitatea pentru acest lucru. După cum ştiţi, eu sunt un susţi­nător al şedinţelor deschise, iar acest nivel de transparenţă cere încredere din partea tuturor membrilor AOL. Întâlnirile din cadrul companiei, care sunt confidenţiale, nu ar trebui filmate sau înregistrate pentru ca angajaţii să discute liber despre orice subiect. Lui Abel i s-a mai spus înainte să nu înre­gistreze o şedinţă care este confidenţială, dar vineri a repetat greşeala“, se arată în mesajul transmis de Armstrong angaja­ţilor săi. El convocase şedinţa de săptămâna trecută pentru a discuta despre reducerea costu­rilor la compania Patch, afacere pe care vrea să o facă profita­bilă până la sfârşitul anului. Costurile diviziei Patch au crescut în principal din cauza strategiei lui Armstrong de a transforma furnizorul de internet cu acces prin dial-up într-un publisher care să obţină venituri din publicitate. Pentru acest lucru, compania a cheltuit peste 300 milioane dolari.

Concedierea directorului de creaţie al Patch a fost făcută public după ce o înregistrare audio a şedinţei a apărut pe

site-ul bloggerului de media Jim Romenesko. Pe înregistrarea audio se poate distinge vocea lui Armstrong, care discută calm planurile pentru viitorul diviziei Patch, până când  observă că Lenz filma şedinţa.

„Abel, pune camera jos în momentul acesta! Abel, eşti concediat! Ieşi afară!“, a exclamat Armstrong. Apoi, după o pauză, CEO-ul AOL a continuat să vorbească despre strategia pentru divizia Patch. Lenz nu a fost reangajat în cadrul companiei.

Cu doar câteva zile înainte, Armstrong l-a înlocuit pe directorul executiv al diviziei Patch, Steven Kalin, cu Bud Rosenthal. Pentru reducerea costurilor, Armstrong vrea să închidă sau să găsească parteneri pentru 400 dintre cele

900 de portaluri de ştiri locale din colecţia Patch, potrivit unor surse apropiate situaţiei. AOL încă nu a decis exact câţi angajaţi va disponibiliza, dar numărul acestora ar putea ajunge la câteva sute.

Anul trecut, vânzările diviziei Patch s-au dublat, ajungând la 35 milioane de dolari. În ceea ce priveşte costurile, acestea sunt cuprinse între 126 milioane dolari şi 162 milioane dolari pe an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.08.2013.