Mariana Gheorghe, CEO Petrom: România are prioritate pentru gazele din Marea Neagră, dar va exista şi cererea?

Autor: Roxana Petrescu 18.08.2013

Gazele naturale extrase din Marea Neagră de către asocierea OMV Petrom-ExxonMobil se vor îndrepta cu prioritate către piaţa internă. Dar totul depinde de cerere, spune Mariana Gheorghe, CEO al companiei Pe­trom.

„Discutăm deja cu Trans­gaz pentru a vedea care este capacitatea reţe­lei naţionale de transport pentru preluarea cantită­ţilor din Marea Neagră. Piaţa românească este cea mai apropiată, iar interesul nostru este să vindem pe cea mai apropiată piaţă, dar cine poate însă spune care va fi cererea în Ro­mânia în acel an?“, spune ea.

După prima sondă forată, Petrom şi ExxonMobil au anunţat că au găsit o acumulare de gaze naturale între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi în perimetrul Neptun din Marea Neagră, ceea ce înseamnă resurse de circa 20 de miliarde de dolari, care ar putea acoperi necesarul de consum al României pentru patru ani.

Pe de altă parte, consumul de gaze se află în scădere atât în România, cât şi în Eu­ropa, iar gazele de şist ieftine sunt o ame­nin­ţare.

Deşi Guvernul vorbeşte despre modificarea redevenţelor şi chiar despre stabilirea unor valori diferite pentru producţia offshore şi pentru cea pe uscat, CEO-ul Petrom spune că până acum nu a văzut nicio propunere concretă privind noua taxare a resurselor minerale. „Aştep­tăm să vedem strategia“, a spus Ma­riana Gheorghe.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.