Argus: Nu am influenţat în mod fraudulos rezultatul licitaţiei APIA

Autor: Mediafax 19.08.2013

Conducerea producătorului de ulei Argus Constanţa, companie deţinută de SIF Oltenia, listată la BVB, susţine că „nu a influenţat în mod fraudulos sau imoral“ rezultatul licitaţiei organizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), al cărei director general adjunct, Aurel Pană, a fost reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

„Argus SA aduce la cunoştinţa acţiona­rilor, investitorilor şi colaboratorilor că nu a încăl­cat nicio prevedere legală, nu a influ­en­ţat în mod fraudulos sau imoral rezultatul lici­taţiei, niciun angajat al societăţii nu a să­vârşit şi nu este acuzat de fapte de natură pe­na­lă în dosarul aflat în cercetare“, se arată într-un comunicat remis de Argus Bursei de Valori Bucureşti.

În scandalul mitei de la APIA a apărut şi numele producătorului de ulei Argus Con­stanţa, care a câştigat licitaţia pentru fur­ni­zarea de ulei în cadrul programului PEAD 2013, licitaţie derulată prin sistemul public de achiziţii în intervalul 26-27 iulie.

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru al PC şi director al unei firme, sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi au fost arestaţi preventiv printr-o decizie a Tribuna­lului Bucu­reşti. În dosarul de corupţie al membrilor PC apar şi numele unui fost secretat de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, al directorului APIA, Dorel Benu, şi al directorului Camerei de Comerţ Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru, potrivit ordonanţei de punere sub acuzare a DNA.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai - august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiţionat atribuirea contrac­telor de achiziţie de ulei unei anumite societăţi comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, pre­cum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anu­mită societate recomandată de învinuit.

Procurorii notează că, în 16 mai, Voinea s-a prezentat la sediul Argus Constanţa, în baza unei recomandări din partea lui Jugănaru şi a lui Albu, şi i-a pretins directorului general al Argus, Ioan Păuna, un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele patru loturi (valoarea contractelor pe cele patru loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro), pentru a-i asigura adjudecarea licitaţiei organizată de APIA în cadrul programului PEAD 2013.

Voinea, arată anchetatorii, a precizat că „el este trimis înainte“, lăsând să se înţeleagă că deţine date despre licitaţie şi are posibilitatea de a influenţa rezultatul acesteia. Totodată, a precizat că o astfel de înţelegere ar mai fi încheiat şi cu o societate din Galaţi.

În 7 iunie, arată procurorii, Voinea s-a întâlnit cu Păuna în Bucureşti, la Hotel Intercontinental, unde a reiterat solicitarea de a i se plăti un comision de „zece la sută, pe hârtie, albi“. Voinea, notează procurorii, a cerut ca foloasele pretinse să fie date „după ce este desemnat câştigător, până la semnare“ şi că „ideal ar fi la negru“.

Păuna ar fi precizat, potrivit anchetatorilor, că procentul de 10% „înseamnă aproximativ 5,2 milioane de lei“, iar Voinea l-a întrebat pe acesta care ar fi structura cheltuielilor pentru fiecare tip de contract din cele trei, respectiv pentru transport, pentru consultanţă şi pentru construcţii. În aceleaşi împrejurări, arată DNA, Voinea a precizat că „sumele sunt fictive, dar trebuie să fie facturabile“ din punct de vedere contabil.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenţă a unui control extins la APIA.

Controlul vizează în principal activitatea legată de achiziţiile publice avute în responsabilitate de Pană, ca membru sau preşedinte al unor comisii de licitaţii, iar rezultatele verificărilor vor fi făcute publice.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013.