Rusia ameninţă Ucraina cu represalii dacă semnează acordul „sinucigaş“ cu Uniunea Europeană

Autor: Ion Gaidau 19.08.2013

Rusia a avertizat Ucraina că, în cazul sem­nării unui acord „sinucigaş“ cu UE, Moscova va înăspri controalele pentru produsele ucrainene la frontiera dintre cele două ţări, aflate într-un conflict cu motivaţie politică, relatează AFP.

Patronatul ucrainean a anunţat re­cent că mărfuri ucrainene întâmpină di­fi­cultăţi la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste pro­bleme de refuzul Kievului de a se in­te­gra în Uniunea Vamală cu Rusia, Ka­zah­stan şi Belarus, condusă de Moscova.

„Serviciile vamale ruseşti au luat măsuri pre­ventive legate de pregătirea modificării re­gle­mentării controalelor în cazul în care Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniu­nea Euro­pea­nă“, a declarat Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

„Pentru moment, încă nu am tras con­cluzii (...), însă, din precauţie, ne pre­gătim să înăsprim controalele va­male în cazul în care Ucraina va face pa­sul sinucigaş să semneze un acord de asociere cu UE“, a adăugat el.

Premierul rus Dmitri Medvedev şi omo­logul său ucrainean Mikola Azarov au con­venit, în timpul unei dis­cu­ţii te­le­fo­nice purtate duminică, asu­pra faptului că este „indispen­sabil de re­zolvat în ma­nie­ră con­structivă“ pro­ble­mele comer­cial-economice apărute re­cent, potrivit unui comunicat al guvernului rus.

Autorităţile ruse neagă însă că ar fi de­clanşat un „război comercial“ moti­vat politic împotriva vecinului ucrainean.

Însă patronatul ucrainean apre­cia­ză că mă­su­rile aplicate la vama rusă ar sus­penda, „de fac­to, exporturile pentru o durată nedeterminată“.

Moscova presează de mai mulţi ani Ucraina să renunţe la orientarea pro­euro­peană pentru a-şi îndrepta atenţia către Est şi să se integreze în Uniunea Va­mală formată până în prezent de Rusia, Kazahstan şi Belarus.

Cu toate acestea, Ucraina, o fostă repu­bli­că sovietică vecină UE, osci­lea­ză începând din 1991 - anul în care a ob­ţinut independenţa - între Rusia şi Oc­ci­dent. Preşedintele Viktor Ianukovici în­cearcă din momentul în care a sosit la pu­tere, în 2010, să consolideze legă­turile cu UE, rămânând în acelaşi timp în relaţii favorabile cu Rusia.

Relaţiile dintre Kiev şi UE s-au degradat considerabil după încarcerarea, în 2011, a fostului premier Iulia Timoşenko, ce ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, condamnare denunţată de UE ca fiind o persecuţie politică.

Semnarea unui acord de asociere între UE şi Ucraina este în mod constant amânată din cauza dosarului Timoşenko.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013.