Recolta bogată de cereale dă „oxigen“ afacerilor crescătorilor de bovine: Ca să rezişti în iarnă trebuie să te mişti repede, să cumperi ieftin imediat după recoltare

Autor: Gabriel Razi 20.08.2013

Înjumătăţirea aşteptată la 500-600 lei/tonă pentru primele şarje de porumb care vor ajunge în piaţă la sfârşitul lunii septembrie se anunţă ca o adevărată „gură de oxigen“ pentru afacerile crescătorilor de bovine, care îşi fac planurile de business în funcţie de cantităţile şi preţul la care cumpără an de an furajele. Costurile cu furajele reprezintă 40% din total în cadrul afacerilor de creştere a bovinelor, arată datele din piaţă.

Fermierii cu bovine, care au la nivel de economie 2,2 milioane de capete, adică o piaţă de circa 2 miliarde de euro, au trecut anul trecut printr-una dintre cele mai dificile perioade din ultimul deceniu după ce, ca urmare a recoltei slabe de porumb, furajele pentru animale s-au scumpit cu până la 70%.

„La prima vedere, recolta mare de cereale şi reducerea preţurilor reprezintă un eveniment foarte favorabil, dar producţia de lapte este în continuare un dezastru, pentru că produsul este perisabil şi pentru că procesatorii oferă în continuare preţuri sub costul de producţie“, spune Mihai Petcu, administratorul Agroindustriala Pantelimon, o fermă cu 300 de vaci şi rulaje de un milion de euro.

Agricultura trece în prezent printr-unul dintre cei mai buni ani din ultimul deceniu, recolta de cereale totală fiind estimată la 17,5 milioane de tone. Cea mai mare parte, adică 10-11 milioane de tone, sunt aşteptate pentru porumb.

Cantităţile mari disponibile în piaţă au împins în jos cotaţiile principalelor materii prime agricole. Astfel, primele informaţii din piaţă arată că primele contracte de vânzare pentru porumb cu livrare imediat după recoltare au fost semnate pentru 500 - 600 lei/tonă, aproape la jumătate faţă de cotaţiile din aceeaşi perioadă a sezonului anterior. În timp ce pentru producătorii de cereale preţurile mici reprezintă marje mai reduse, pentru crescătorii de bovine declinul le permite calcule mai relaxate după ce anul trecut ei au vorbit despre insolvenţe iminente, restructurări şi pierderi ale afacerilor.

„Fermierii mici care nu vor reuşi să cumpere cantităţi mari de porumb imediat după recoltă nu vor rezista în iarnă. Una este să cumperi o cantitate mai mare odată imediat după recoltă la 500-600 de lei/tonă şi alta e să cumperi în fiecare lună în iarnă la 800-900 lei/tonă atunci când va creşte din nou preţul“, afirmă Costel Caraş, un fermier cu 120 de vaci.

El mai spune că una dintre soluţiile pentru a rezista în faţa fluctuaţiilor de pe piaţa materiilor prime agricole este construcţia unor afaceri integrate cu animale şi terenuri arabile care să producă furajele pentru zootehnie.

„Eu nu am probleme din acest punct de vedere, pentru că am 120 de hectare de teren arabil, cam un hectar pentru fiecare bovină, dar dacă faci agricultură intensiv poate fi nevoie şi de mai puţin de un hectar pentru fiecare cap de animal.“

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.08.2013.