Secretar de stat: Suntem în faza de a modifica legislaţia pentru mai multe investiţii în irigaţii

Autor: Tudor Neacsu 21.08.2013

Guvernul vrea să modifice legislaţia agricolă pentru a stimula investiţiile în sectorul de irigaţii, a spus ieri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, la conferinţa „Mediafax Talks about Sustainable Agriculture“, care s-a desfăşurat, miercuri, în judeţul Brăila.

„Apa afectează şi limitează destul de mult nivelul producţiei în momentul de faţă. Suntem în faza de a modifica legislaţia pentru ca în felul acesta să venim cu mai mul­te investiţii în tot ceea ce înseamnă sec­to­rul de irigare“, a declarat Daniel Botă­no­iu, care a adăugat că toa­te eforturile fă­cute pâ­nă acum nu vor fi sufi­ciente în situaţia în care investiţiile vor ră­mâ­ne la nivelul actual.

„Nu trebuie să ne îm­bătăm cu apă rece, pen­tru că nu­mai anumi­te inves­tiţii, cum ar fi Si­ret-Bă­răgan, pot re­zol­va această neno­ro­cire“, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Agri­culturii. De asemenea, Da­niel Botănoiu a afirmat că trebuie să fie pre­gătite tehnologii noi şi să fie folosite seminţe de foarte bună calitate pentru a elimina ris­curile. „Acum 15 ani discu­tam despre schim­bările climatice, acum discu­tăm despre inci­dente foar­te mari asu­pra pro­ducţiei agricole. În acest caz, trebuie să ne pre­gă­tim cu tehnolo­gii noi, cu investiţii foar­te se­rioase şi trebuie să fo­losim seminţe de foar­te bu­nă calitate, pen­tru a elimina riscurile“, a pre­cizat Daniel Botă­noiu, ce­rând fermie­rilor să se orga­nizeze în asocieri soli­de pen­tru a pu­tea face investiţii serioase şi care să fie cu adevărat eficiente.

La conferinţa „Mediafax Talks about Sustainable Agriculture“, care a avut loc, miercuri, în localitatea Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila, au mai participat şi Cosmin Chioreanu, directorul general al Monsanto, Sucheta Sharma, economic officer la Ambasada Statelor Unite, Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila, Ioan Moraru, directorul general al Producere şi Procesare Seminţe Monsanto, Eugen Diaconu, directorul al Producere Seminţe Monsanto, precum şi mai mulţi femieri.

Printre temele abordate s-a numărat şi pro­ble­ma plantelor modificate genetic, directorul companiei Monsanto, Cosmin Chioreanu, spunând că toate plantele culti­vate sunt modificate genetic, acestea suferind transformări de-a lungul trecerii timpului.

„Toate plantele din agricultură, la ora actuală, sunt modificate genetic printr-o ameliorare care la unele specii a durat 100 - 200 - 300 de ani. Spuneam cuiva că acum o mie de ani porumbul arăta cu totul diferit faţă de ce este acum, la fel şi grâul. Porum­bul producea atunci, probabil, 150 de kilo­gra­me la hectar. Acum produce 7, 8, chiar 12 tone la hectar“, a declarat Cosmin Chioreanu.

Acesta a mai spus că agricultura organică este deocamdată un segment de nişă care este destinat doar celor „înstăriţi“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2013.