Start la Prima casă în lei: statul a împărţit băncilor garanţiile de 1,2 mld. lei

Autor: Ciprian Botea 22.08.2013
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat pentru credite imobiliare Prima casă, a distribuit deja băncilor garanţiile de 1,2 mld. lei alocate pentru ur­mătoarea etapă a programului, în care instituţiile de credit vor putea acorda doar finanţări în lei.
 
BRD, a doua bancă din sistem după activele deţinute, a primit un plafon de 180 milioane de lei, adică 15% din total, o treime din bani fiind destinaţi achiziţiei de case construite de Agenţia Naţională pentru Lo­cuinţe (ANL). Practic, din acest plafon banca poate vinde credite imobiliare cu garanţia statului de 360 milioane de lei, adică în jur de 2.500 de împrumuturi.
 
„BRD este în proces de semnare a actului adiţional cu Fondul de Garantare şi începând de săptămâna viitoare, cel mai târziu, vom putea acorda finanţări în această nouă etapă a programului. Cererile de credit ale clienţilor sunt deja primite de agenţiile noastre“, spune Adrian Jantea, director comercial persoane fizice în cadrul BRD.
 
Şi Banca Transilvania a anunţat că a primit noul plafon de garanţii şi că în actuala etapă va putea acorda credite de 105 milioane de lei, din care o treime pentru achiziţia de locuinţe ANL. BT a vândut de la începutul anului peste 1.000 de credite în valoare de 40 mil. euro (175 mil. lei).
 
Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro
 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2013.