Rusia dezvoltă cu paşi mari gazoductul South Stream alegând o companie rusească pentru lucrările de construcţie

Autor: Bogdan Cojocaru 22.08.2013

Rusia face paşi mari spre dezvoltarea gazo­duc­tului South Stream, o conductă strategică pentru importul gazelor ruşeşti în Europa care va trece pe sub Marea Neagră dar va ocoli România tranzitând în schimb Bulgaria. Com­pa­nia rusă Stroytransgaz se pregăteşte să semneze contractele pen­tru construirea sec­ţiu­nii con­tinentale a gazo­ductului şi şi-a înregistrat de­ja birouri în Bulgaria, Ser­bia şi Slovenia, scrie Vo­cea Rusiei, preluată de Novinite.

Licitaţiile pentru lu­cră­rile de construcţie au în­ceput deja. Costurile dezvoltării proiec­tului sunt estimate la 16 miliarde de euro, însă cea mai mare parte a cheltuielilor se va duce pe con­struirea secţiunii submarine.

Stroytransgaz este considerată a fi unul dintre cei mai mari subcontractori ai mono­po­lu­lui rus al exporturilor de gaze naturale Gaz­prom, de la care in­direct cumpără combustibil şi România. Contractele care vor fi semnate de companie se ridică la 6,6 mi­liar­de de euro.

În Bulgaria, parlamentarul socialist Tasko Ermenkov a anunţat luna trecută că o mare parte a lucrărilor de construc­ţie pentru segmentul bulgar va fi atri­buită contractorilor locali. Politicianul a explicat că Gazprom a dat asigurări în acest sens.

Bulgaria nu va contribui financiar la dez­vol­tarea secţiunii locale, ale cărei costuri sunt estimate la 2,2 mld euro, dar va renunţa la taxe­le de tranzit pentru o perioadă de 15 ani de la punerea în funcţiune a gazoductului.

South Stream va fi lansat în 2016 şi va avea o capacitate de transport de 63 miliarde m.c. de gaze naturale pe an.

La secţiunea de pe teritoriul rus lucrările au înce­put în decembrie anul trecut. Staţia de com­presoare, în curs de construcţie, se află în ora­şul de pe litoralul caucazian Anapa.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.08.2013.