Cât rămâne la statul român dintr-un litru de benzină sau motorină în comparaţie cu alte ţări

Autor: Roxana Petrescu 24.08.2013

În România, anul trecut s-au consumat circa 5,7 - 5,8 milioane de tone de benzină şi motorină, ceea ce la cotaţiile internaţionale din 2012 echivalează cu o piaţă de aproximativ 5,5 miliarde de dolari (aproximativ 4,5 miliarde de euro).

Din preţul final plătit de un consumator pe un litru de benzină sau motorină, circa jumătate se duce către stat sub forma taxelor şi impozitelor, restul intrând în buzunarele companiilor petroliere.

Potrivit informaţiilor disponibile şi  evoluţiei pieţei de anul trecut, în 2012 în România s-a consumat circa 5,7 - 5,8 milioane de tone de carburanţi, benzină şi motorină, atât prin intermediul reţelelor de benzinării, cât şi pe segmentul comercial. Circa 75% din consumul de carburanţi este reprezentat de consumul de motorină.

Conform datelor din raportul pe 2012 al grupului petrolier Rompetrol, o tonă de motorină a avut anul trecut un preţ de 969 de dolari, în timp ce benzina s-a vândut la 1.023 de dolari pe tonă.

Ţinând cont de structura pieţei, rezultă că anul trecut piaţa carburanţilor din România a avut o valoare de circa 5,5 miliarde de dolari (4,5 miliarde de euro).

 

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro