Ucraina vrea să importe gaze prin România, dar Transgaz spune că nu este posibil tehnic

Autor: Radu Bostan 26.08.2013
Ucraina doreşte să importe gaze naturale prin reţeaua naţională a României, inversând sensul fluxurilor de gaz prin conductele care leagă deja cele două ţări, iar un acord interguvernamental în acest sens ar putea fi semnat în luna octombrie, a declarat ministrul ucrainean al energiei, Eduard Straviţki, potrivit Mediafax, care citează agenţia rusă Interfax.
 
Operatorii sistemelor de transport al gazelor din cele două ţări au de anul trecut o înţelegere privind colaborarea în acest domeniu, iar un acord la nivel politic ar fi următorul pas în planul guvernului de la Kiev de a înlocui treptat gazele scumpe ruseşti cu unele mai ieftine din Europa. Oficialii Departamentului pentru Energie din Ministerul Economiei nu au răspuns solicitărilor ZF pe acest subiect.
 
Pentru România, beneficiul ar lua forma încasărilor suplimentare din tarifele de tranzit al gazelor. Peste 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale au traversat România anul trecut în drumul spre Bulgaria, Grecia sau Turcia, iar Transgaz a încasat 187,7 milioane de lei (42 milioane de euro) venituri brute din serviciul de tranzit, potrivit datelor companiei. În prezent însă, fluxurile inverse nu sunt posibile tehnic.