Google evaluează la 3,5 mld. $ o aplicaţie de comandat limuzine cu şofer şi taxiuri

Autor: Adrian Seceleanu 25.08.2013

Compania Uber Technologies, care a dezvoltat o aplicaţie pentru tablete şi smartphone-uri care le pemite clienţilor să comande limuzine cu şofer sau taxiuri, a obţinut o finanţare de 258 de milioane de dolari de la Google şi fondul de investiţii TPG, care o evaluează - potrivit unor surse - la 3,5 mld. $, potrivit Bloomberg. Uber a lansat aplicaţia pentru iPhone în anul 2010, oferindu-le clienţilor posibilitatea de a închiria rapid limuzine cu şofer. Ulterior, pe fondul competiţiei cu jucători mai mici, compania le-a oferit clienţilor şi posibilitatea de a comanda taxiuri sau maşini cu tarife mai mici decât limuzinele.

„Vrem să construim o companie de tehnologie care să schimbe serviciile de transport şi de logistică în centrele urbane din lume, iar această finanţare ne oferă combustibil pentru a transforma această ţintă în realitate”, a declarat Travis Kalanick, directorul executiv al companiei. Kalanick declarase anterior că Uber are nevoie de o finanţare de sute de milioane de dolari pentru a se extinde în China şi în alte oraşe din lume.

Serviciile companiei sunt disponibile în mai multe oraşe din SUA, în Paris, Londra, Sydney şi Taipei. Planul companiei este să lanseze serviciile sale în 100 de oraşe în acest an. Uber a mai obţinut o finanţare de 11 mil. $ în februarie 2011, iar în decembrie a obţinut alte 37 mil. $ de la Goldman Sachs, Menlo Ventures şi Jeff Bezos, fondatorul Amazon.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2013.