Un fost trader al JP Morgan, arestat la Madrid în scandalul „balena de la Londra“

Autor: Anca Dumitrescu 27.08.2013

Un fost trader al JP Morgan, spaniolul Javier Martin-Artajo, a fost arestat marţi la Madrid, la aproape două săptămâni după ce procuratura americană l-a acuzat că a încercat să ascundă pierderile din tranzacţii care au costat banca peste 6,2 miliarde de dolari, în scandalul „balena de la Londra“.

Martin-Artajo s-a predat în această dimineaţă, după ce a fost contactat de anchetatori, iar paşaportul său a fost confiscat în cadrul procedurilor de extrădare, a declarat un oficial al poliţiei spaniole, scrie Bloomberg.

„Persoana arestată este suspectată de manipularea şi supraevaluarea poziţiilor în portofoliul de credite al băncii, în scopul atingerii obiectivelor de pierderi şi câştiguri zilnice“, se arată într-un comunicat al poliţiei spaniole.

Procuratura americană i-a pus sub acuzare în această lună pe Martin-Artajo, cetăţean spaniol, şi Julien Grout, cetăţean francez, pentru că au încercat să ascundă pierderile. Ambii riscă pedepse cu închisoarea de până la 20 de ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele mai grave acuzaţii, între care conspiraţie şi fraudă informatică.

Martin-Artajo, în vârstă de 49 de ani, supraveghea strategia de trading pentru portofoliul de credite al biroului de investiţii al JP Morgan din Londra, iar Grout era trader care lucra pentru acesta. Ei sunt acuzaţi că au conspirat pentru a falsifica declaraţiile depuse la autorităţile de reglementare, în perioada martie-mai 2012.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013